Notícia

Berga celebrarà una Patum alternativa amb concerts, exposicions i xerrades

El programa del Corpus arrenca del 15 de maig, amb el concert de la Banda de l’Escola de Música de Berga, i s’allargarà fins al 18 de juny

Festes i festivals
Els regidors Isaac Santiago, Roser Valverde i Ivan Sànchez, amb el cartell de La Patum
Els regidors Isaac Santiago, Roser Valverde i Ivan Sànchez, amb el cartell de La Patum | Ajuntament de Berga

A diferència d’altres edicions, al cartell actual de la festivitat del Corpus no hi ha foc, ni colors, ni àligues ni multituds. Tan sols una parella d’administradors de La Patum d’esquena, vestits completament de negre, amb un fuet apagat i altres elements simbòlics. Una imatge sòbria que vol expressar que enguany, i per segon any consecutiu, no hi haurà la Patum com a tal: no tindrà actes multitudinaris, com els salts a plaça ni passacarrers. A canvi, Berga celebrarà un Corpus amb una programació molt àmplia, amb actuacions musicals, espectacles, activitats lúdiques, conferències i exposicions.
 

Com va destacar la regidora de Patum, Roser Valverde, en la presentació del programa, “malgrat que la situació sanitària no ens permeti trobar-nos a la plaça i gaudir de La Patum tal com estem habituats, sí que volem potenciar el contingut cultural i tradicional de la festa”. Així, la festa mantindrà els concerts de la Patum de la Banda de l’Escola de Música, el de la Cobla Berga Jove, i el Memorial Ricard Cuadra, o la missa major del dijous de Patum. L’epicentre estarà en dos punts: un, la plaça Viladomat, amb diversos actes repartits entre finals de maig i principis de juny, i el Teatre Municipal, que acollirà espectacles i concerts com l’alternativa a un nou juny sense fuets ni balls a la plaça de Sant Pere.

Història patumaire

Aquest 2021 per commemorar els 400 anys de les comparses del Tabal els Àngels, la Guita grossa i als vestidors de Plens i Maces, es farà una conferència per conèixer l’origen i l’evolució històrica d’aquestes comparses. I també hi haurà una jornada professional sobre projectes de cultura popular infantil promoguda per l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya.

Exposicions

Les exposicions seran un eix central del programa. La mostra de la comparseria de la Patum que acull el convent de Sant Francesc s’ampliarà temporalment i serà gratuïta els dies de la festa. Hi haurà nous espais al voltant del claustre dedicats a La Patum Infantil, La Patum de La Llar, La Patum de la Pietat i La Patum infantil, destacant el paper clau que va tenir aquesta en la integració de les persones nouvingudes durant els anys 60 i 70 del segle passat.

A més, hi haurà mostres sobre fotografies de salts de Patum arreu del municipi, en lones d’espais emblemàtics, aparadors dels comerços i establiments; i una de cartells i programes de la festa.

Oferta musical

La programació musical inclourà concerts de melodies de La Patum i actuacions de música de cobla, amb actuacions de la Banda de l’Escola Municipal de Música de Berga i la Banda del Memorial Ricard Cuadra, i els concerts de la Cobla Pirineu i la Cobla Berga Jove a la plaça de Viladomat.

Paral·lelament, també hi haurà espai per la música d’altres estils, amb els concerts de JazzWoman, Joan Miquel Oliver i Xavi Sarrià, limitats a 300 persones, a la plaça Viladomat i al Teatre municipal.

La pràcticament totalitat de les activitats programades són gratuïtes, però la majoria necessiten reserva prèvia, a través del portal web www.ticketara.com. Podeu consultar el programa en aquest enllaç.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article