Notícia

La jota als Països Catalans, a debat

Entre el 21 i el 23 de maig, Falset acollirà el segon Congrés de la Jota als Territoris de Parla Catalana, que reunirà experts i aficionats

Esbarts dansairesPatrimoni ImmaterialMúsica tradicional
La transmissió de la jota, els seus elements creatius i el context social en què es desenvolupa, eixos del congrés
La transmissió de la jota, els seus elements creatius i el context social en què es desenvolupa, eixos del congrés

Amb diversos significats culturals que varien d'acord amb el context històric i geogràfic, la jota és una manifestació musical molt rica que s’ha mantingut viva en la varietat de manifestacions, però sobretot, ha perdurat en l’imaginari col·lectiu dels territoris de parla catalana. Per tal de fer valdre aquest patrimoni i analitzar-lo des de diferents prismes, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l'Institut Ramon Muntaner i l'Ajuntament de Falset van impulsar el 2018 la primera edició del Congrés de la Jota als Territoris de Parla Catalana, que enguany viurà la seva segona edició a la mateixa ciutat entre el 21 i el 23 de maig.

El congrés reunirà experts i aficionats a aquesta temàtica de tots els territoris, i durant tres dies s’alternaran les comunicacions de caràcter acadèmic i científic amb activitats de caràcter més lúdic. És, per tant, un congrés adreçat tant a experts com a aficionats, que de fet, ja han pogut gaudir d’algunes activitats prèvies al congrés que s’han celebrat a Tortosa en el marc de la Capital de la Cultura Catalana 2021.I com ha succeït en tots els àmbits de la cultura, aquesta proposta també s’adapta a les restriccions de la Covid-19 i per tal de fer arribar a més públic els continguts, és previst que hi hagi la possibilitat de participar-hi en línia.

El congrés, que s’ha nodrit a base d’aportacions de ponències, estarà organitzat en tres eixos temàtics. El primer, la transmissió de la jota: en aquest àmbit es vol tenir notícia de com s’està realitzant la transmissió de la Jota cant, ball i música en l’actualitat i com ho pot ser en un futur. En segon lloc, es parlarà de la jota com a element de creació: dins d’aquest àmbit no només s’hi apleguen aquelles voluntats pròpiament artístiques sinó també aquelles creacions populars que beuen d’aquest llenguatge per tal de comunicar i construir les seves propostes. I el tercer eix tractarà sobre els contextos de la jota, analitzant la vigència de la jota en diferents contextos històrics i se n’exploraran els nous contextos que poden haver-se propiciat amb el retrobament esdevingut en els darrers anys.

La inscripció al congrés és gratuïta i està oberta a qualsevol persona, entitat o col·lectiu interessats. Ho podeu fer fent clic en aquest enllaç

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article