Notícia

Barcelona es compromet amb els drets culturals dels ciutadans

L’Ajuntament impulsa el pla ‘Fem Cultura!’, que contempla un centenar d’accions per assegurar l’accés a la cultura

Associacionisme
El Pla 'Fem Cultura' contempla nou àmbits d'actuació
El Pla 'Fem Cultura' contempla nou àmbits d'actuació

Situar els drets culturals al mateix nivell d'altres drets fonamentals. Aquest és l'objectiu del pla Fem Cultura!, que inclou 9 mesures de govern i un centenar d’accions específiques a desenvolupar fins al 2023 i encaminades a impulsar noves polítiques públiques per reconèixer i eixamplar els drets culturals a la ciutat. Amb aquest pla, la capital del país busca obrir camí cap a un reconeixement formal dels drets culturals a escala internacional des de la pràctica municipalista, impulsat des de l’Ajuntament, però amb la cooperació d’entitats, equipaments i teixit cultural i creatiu de la ciutat, actors clau en el disseny i impuls de les accions a desenvolupar.

Amb un pressupost de 68,7 milions d'euros, Fem Cultura!, contemplarà accions com ara la implementació de la sisena hora a les escoles per a activitats artístiques; la gratuïtat dels museus per a la visita de les col·leccions permanents; el reforç de programes ja existents que encarnin la filosofia del pla al 100%, com ara el Barcelona Districte Cultural, En Residència, el Programa d’acció lectora de biblioteques, o les residències artístiques i científiques; l’impuls de noves iniciatives que donin protagonisme als creadors i creadores, com la Biennal Manifesta o el nou programa de beques; la creació de la Casa de la Música; l’impuls de la moneda cultural REC, per participar en les activitats culturals de la ciutat, i el programa Baixos de Protecció Oficial per a usos culturals.

Amb aquesta estratègia, no només es vol assegurar que la ciutadania tingui accés a la cultura sinó que hi pugui participar de forma activa. Tot plegat, amb uns nexes comuns: la interculturalitat, la perspectiva feminista, la transparència, la transversalitat, la descentralització i noves centralitats, la "cultura metropolitana" i la sostenibilitat.

I quins seran els eixos d’aquest pla?

1. Cultura als barris i acció comunitària: dret a les pràctiques culturals i les noves centralitats.

2. Cultura de base i sectors culturals: dret a la creació, l’experimentació, la recerca i la producció cultural.

3. Cultures populars: dret a les pràctiques populars i tradicionals com a espais de participació i cohesió social.

4. Cultura i educació: dret a la participació cultural i a l’educació pràctica i artística al llarg de la vida.

5. Cultura feminista: dret a una cultura diversa i equitativa.

6. Cultura i espai públic: dret a l’accés i a la participació cultural al carrer.

7. Cultura i drets digitals: instruments i polítiques per a l’accés al coneixement, la transparència i la innovació digital.

8. Museus de ciutat: innovació, educació i dret a participar en el patrimoni cultural de Barcelona.

9. Biblioteques de Barcelona (Pla director 2030). Dret a la lectura, accés a la informació i al coneixement i foment de noves pràctiques creatives.

 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article