Notícia

La poesia inèdita de Palmira Jaquetti, rescatada de l’oblit

La filòloga de la URV Carme Oriol fa un recull dels textos de l’autora a Em lliga la beutat de cada flor

Associacionisme
M. Àngels Blasco, Carme Oriol i Montserrat Palau, amb dues descendents de Palmira Jaquetti, Guillermina Jeggle i la seva filla. URV
M. Àngels Blasco, Carme Oriol i Montserrat Palau, amb dues descendents de Palmira Jaquetti, Guillermina Jeggle i la seva filla. URV

Palmira Jaquetti, una de les autores més prolífiques del segle XX, és també una gran desconeguda per a molts malgrat la seva transcendència. La seva obra abasta camps tan diversos com la traducció, la divulgació científica, la creació poètica, la composició i el folklore. I ha estat en el marc de l’Any Palmira Jaquetti, que commemora el 125è aniversari del seu naixement que la filòloga de la Universitat Rovira i Virgili Carme Oriol ha fet un treball d’investigació per rescatar-la de l’oblit un recull de la poesia inèdita de Jaquetti. La presentació del poemari Em lliga la beutat de cada flor també ha comptat amb la participació de la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Maria Àngels Blasco, i la professora de la Universitat Rovira i Virgili Montserrat Palau.

En la presentació del volum, Carme Oriol va explicar que la raó per la qual han decidit publicar el poemari és perquè esdevingui “un punt de partida perquè més persones es puguin interessar en Jaquetti i se’n facin més estudis i recerca”. Més encara amb una autora que s’ha de reivindicar com a dona i com a persona extremadament culta. Les responsables del llibre posen en valor la Palmira poetessa: “Té la marca de l’artista. Té aquestes constants de la llum, de les ales”.

La poesia de Jaquetti està profundament marcada pels seus inicis com a folklorista i compositora i sempre va mantenir unes constants que es manifesten al llarg de tota la seva creació: el món de la natura, la musicalitat, l’ús de la forma popular de la cançó i la simplicitat de la vida quotidiana. Fins i tot després de sortir de l’hospital amb una malaltia greu i patint problemes de mobilitat, va ser vitalista i optimista, com es reflecteix en la seva obra.

Més enllà de la poesia, una de les aportacions més importants de Jaquetti a la cultura catalana és la seva participació en l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya. Gràcies a les seves exploracions a través de la geografia catalana, va aconseguir recollir unes 10.000 cançons, i va col·laborar en catorze de les 66 missions de recol·lecció. Les memòries de Jaquetti representen un testimoni directe i d’inestimable valor històric i literari per conèixer el context històric de la vida rural dels anys 20 i 30 del segle passat. Però la presència de Jaquetti a les llibreries és escassa o nul·la. I és per això que l’any Jaquetti també mira de recuperar aquest valuós patrimoni literari i humà, una mostra de la qual és el poemari inèdit.

Podeu trobar Em lliga la beutat de cada flor a Publicacions URV

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article