Notícia

Com garantir l'equilibri territorial a Catalunya?

Entre el 4 i el 18 de maig, serà l'objecte de debat de les IV Jornades Pensem #NacioXXI

Reflexió
El pas de la carretera a Vallfogona de Riucorb (Baixa Segarra)
El pas de la carretera a Vallfogona de Riucorb (Baixa Segarra)

Sense una visió global de país és impossible garantir un model socioeconòmic sostenible.  Aquesta és el punt de partida de les IV jornades Pensem#NacióXXI, titulades Habitar el territori. Connexions i densitats contemporànies. Les tres taules rodones, organitzades per la Fundació Congrés de Cultura Catalana i l'Associació Catalana de Professionals, amb la col·laboració de la Fundació Catalunya Fons, reflexionaran sobre les mesures a emprendre per garantir un equilibri territorial. 
 

Les jornades se celebraran en un context de canvis demogràfics. La pandèmia ha provocat una revaloració de les zones rurals, que ha permès trencar la pèrdua progressiva d'habitants, especialment dura en les comarques tarragonines. En paral·lel, moltes plataformes veïnals reclamen que la instal·lació de centrals eòliques i fotovoltaiques sigui planificada i compti amb l'aval i participació dels agents del territori. 

La primera de les taules rodones, dimarts 4 de maig, tractarà sobre l'articulació del territori. Com fer compatibles elements (infraestructures, producció agrícola de proximitat, indústria, paisatge) que no sempre tenen un encaix fàcil? Intervindran en aquest debat Mar Satorras, membre del Laboratori de Transformació Urbana i Canvi Global de la UOC; Margalida Ramis, del Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa; Oriol Estela, coordinador del Pla Estatègic Metropolità de Barcelona; i Roser Vernet, filòloga i activista cultural i territorial del Priorat. Com a mar de fons, el desig que cada demarcació catalana tendeixi cap a l'autosuficiència i no sigui instrumentalitzada per una funció específica (serveis a Barcelona, agricultura a Lleida, producció energètica a Tarragona, i turisme a Girona). 

La següent jornada (11 de maig) tractarà precisament sobre les mesures que es poden emprendre per executar una transició energètica democràtica, que ajudi a revertir els efectes de l'emergència climàtica i al mateix temps sigui respectuosa amb la biodiversitat de totes les comarques catalanes. Les propostes aniran a càrrec d'Andreu Escrivà, doctor en biodiversitat i expert en canvi climàtic; Ermen Llobet, regidor de Transició Energètica i mediambiental de Sant Pere de Torrelló; Itziar González, arquitecta i urbanista; i Sergi Saladié, professor de Geogafia a la Universitat Rovira i Virgili. 

Com a cloenda, dimarts 18 de maig es parlarà sobre el model demogràfic a Catalunya. Quines accions convé aplicar per garantir el ressorgiment dels micropobles, petits en població però vitals per garantir la sobirania alimentària? Quin panorama emergirà de les noves formes de treball, que no impliquen la presencialitat? Es plantejaran aquestes i moltes altres preguntes Andreu Domingo, sotsdirector del Centre d'Estudis Demogràfic de la Universitat Autònoma de Barcelona; Carme Ferrer, alcaldessa de Senan i vicepresidenta de l'associació Micropobles; Pili Sanmartín,  diplomada en Educació Social i Màster d'Estudis de Dones, Gènere i Ciutadania; i Ramon Queralt, llicenciat en ciències ambientals i dret provinent de Les Garrigues.

Us podeu inscriure a les jornades omplint el següent formulari
 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article