Notícia

L'Esbart Català de Dansaires presenta el segon volum del 'Músiques del MercèDansa'

La presentació del disc a La Casa dels Entremesos va comptar amb la participació de Jordi Fosas i Joan Gómez

Esbarts dansaires
Jordi Fosas, el president de l'Esbart Daniel Trullols, i Joan Gómez
Jordi Fosas, el president de l'Esbart Daniel Trullols, i Joan Gómez | Guillem Carreras

Periodista - Equip de redacció Ens de l'Associacionisme Cultural Català

S'anomena hub aquell aeroport que exerceix com a centre de connexions per enllaçar diferents destins. Com tantes paraules angleses, el mot ha fet fortuna i ara també serveix per definir aquella organització que exerceix de nexe entre moltes altres. Si pensem en l'àmbit de la dansa tradicional, una de les entitats que de seguida identifiquem com a hub és l'Esbart Català de Dansaires. La presentació del segon volum Músiques del MercèDansa, presentat ahir al vespre a La Casa dels Entremesos, ha tornat a evidenciar la importància que té l'associació en la promoció de les danses vives catalanes.

Les catorze peces recollides en el compacte, interpretades per la Cobla del Centenari, són  una selecció de peces interpretades en el Mercè Dansa -la mostra de dansa d'arrel celebrada durant la festa major barcelonina- entre 2001 i 2020. Jordi Fosas, director de la Fira Mediterrània, i en aquesta condició un dels màxims responsables del Pla d'Impuls a la Dansa d'Arrel, ha incidit en dues virtuts del compacte: la capacitat per connectar danses d'arreu del país i establir col·laboracions, i d'altra banda, la voluntat de promoure tot aquest patrimoni, i fer-ho des d'una mirada actual. "La contemporaneïtat -ha subratllat el director, durant molts anys, del Festival Ésdansa- no sempre s'ha de transmetre a través del moviment".

El compacte, ha prosseguit Fosas, té la virtut d'estimular un "mercat" per a la música d'arrel vinculada a les danses tradicionals, i a més generar un discurs social per aquest nínxol. En aquest sentit, ha lloat l'enregistrament dels balls com una oportunitat perquè siguin introduïdes a les escoles, i des d'allà es fomentin les ballades a les places. Amb aquest mateix objectiu, l'Esbart Català de Dansaires (ECD) publicarà totes les cançons a la plataforma Spotify. 

Les peces de Músiques del MercèDansa (volum 2)
Joan Gómez, director musical de l'Esbart Català i d'aquest treball, ha començat la seva intervenció agraint la llibertat artística amb la qual ha pogut seleccionar les peces.  Des del 2008, ha destacat, l'ECD ve publicant almenys un disc cada any, fet que ha permès que l'entitat barcelonina atresori una gran experiència en la sonorització i enregistrament de música tradicional. 

Quines composicions hi trobaran, les persones que adquireixen el segon volum Músiques del MercèDansa?  Propostes d'autors clàssics, com el Ball de la Bim Bam de Ricard Viladesau o el Contrapàs de Santa Susanna de Joaquim Serra, i també d'autors emergents, com ara el Ball del Xai Be d'Olot, del compositor per cobla Daniel López. En el repàs de totes les peces, Gómez també va aturar-se especialment a explicar les danses de Vilanova de Trinitari Múrria, les partitures de les quals foren cedides per Jordi Nuñez, i el Ball de Cascavells de Navàs, de Josep Maria Castella, que des de fa mig segle gaudeix d'una gran popularitat en el municipi bagenc.

El disc incorpora un llibret, redactat per Montserrat Garrich, on s'explica la història i el context en el qual es ballen totes les obres. Una aportació més per a l'Inventari de Danses Vives de Catalunya, també impulsat des de l'Esbart Català de Dansaires, que des del 2017 ve catalogant totes les danses que es ballen als carrers i places del país.  
 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article