Notícia
Les puntaires catalanes conviden a un viatge per la història de la punta contemporània
L’Associació Catalana de Puntaires organitza una conferència telemàtica amb Maria Greil divendres 16 d’abril
PuntairesAl llarg de la història, les puntes han estat un element de la moda i vestuari, un ofici artesanal i un art, un símbol de prestigi social i una forma de vida i patrimoni cultural. També van ser un negoci pujant, en els segles XVI i XVII, quan les puntes vestien les Corts i la noblesa d’Europa i s’exportaven també a les colònies d’Amèrica. Activitat principalment femenina, que s’elaborava i s’aprenia als convents i llars familiars, les puntes van contribuir notablement a la incorporació de la dona en el món laboral.
Per parlar de tot això, l’Associació Catalana de Puntaires ha convidat la professora i experta en la història de la punta i de la moda Maria Greil a la seva pròxima conferència. Serà divendres 16 d’abril (19 hores) a través del canal de Youtube de l’entitat, i oberta a tothom.
La xerrada viatjarà als inicis de la punta contemporània, que els historiadors se situen a finals el segle XV a Venècia. Des d’allà passarà als principals països puntaires: Itàlia, França i els Països Baixos, on sorgeixen nombroses tècniques: al país veí, les blondes de Normandia, les puntes de Le Puy, el Chantilly i amb agulla les puntes d’Alençon i Argentan; mentre que a Bèlgica eren especialment valorades les puntes de gasa amb agulla o la punta de Duquessa feta amb boixet. També recalarà a Catalunya, amb una notable indústria que es desenvolupa a partir del XVIII, i que a mitjans del segle XIX donava feina a més de 30 mil dones.
Maria GreiI abordarà les principals transformacions que ha experimentat la punta al llarg de la història, com passà de ser un element de la noblesa a la jerarquia eclesiàstica a la burgesia i al poble; com el Modernisme donà a aquesta disciplina un reconeixement d’art i com comença, a partir del segle XX, el declivi de la indústria, lligat no només als canvis socials i a la mecanització sinó també per canvi absolut en la manera de fer i viure de la societat, com apunta l’historiador de l’art Joan Miquel Llodrà.
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari
Atenció: com la majoria de webs, utilitzem cookies (galetes), tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística de la vostra navegació i oferir-vos un servei personalitzat. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu l'ús. Més informació
Associacionisme Bestiari i Imatgeria Cant coral Castells i Falcons Catifaires Diables i dimonis Esbarts dansaires Festes i festivals Gegants Joc Tradicional Música tradicional Pastorets Patrimoni Immaterial Pessebristes Puntaires Sardanes Societats musicals Teatre Trabucaires Tres tombs Reflexió
Segueix-nos