Notícia

‘Muixerangues al cel’, una nova proposta del Museu Valencià d’Etnologia

La mostra, comissariada per Joan Bofarull i Albert Costa, es podrà visitar fins al 26 de setembre

Reflexió
Monument en honor a la muixeranga, als carrers d'Algemesí
Monument en honor a la muixeranga, als carrers d'Algemesí

L’any 2011, la festivitat de la Mare de Déu de la Salut de la ciutat valenciana d'Algemesí (Ribera Alta) va ser declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la UNESCO pel seu “valor cultural, que passa de generació en generació”, remarcant la seva dimensió ritual, festiva i de participació comunitària.

El ritual, que es remunta al segle XIII, inclou peces teatrals, processons, músiques i danses, entre les quals hi ha la Muixeranga. Un patrimoni de gran valor que el Museu Valencià d’Etnologia focalitza en aquest darrer ball en la mostra Muixerangues al cel, que es podrà visitar fins al pròxim 26 de setembre. El museu proposa un recorregut per un dels fenòmens festius més singulars del País Valencià.

La construcció de figures i torres humanes en el context de la festa és una de les expressions més emblemàtiques de la cultura valenciana, representacions que avui s’identifiquen com a muixerangues i que a Catalunya es coneixen com a Ball dels valencians. La mostra posa el focus en Algemesí, on aquest ball té la seva màxima expressió, però remarca que la tradició està estesa en altres punts dels Països Catalans. “Malgrat que la muixeranga va anar minvant del paisatge festiu, es va conservar o va renàixer en altres pobles on avui veiem muixerangues tradicionals com a part del ritual de les festes”, remarca l’ETNO.

La mostra també fa un recorregut per les particularitats i noms diferents de la muixeranga arreu del territori (negrets, moixiganga, dansants i varetes) i conclou que tots aquests grups festius comparteixen els aspectes essencials que les identifiquen: el ball burlesc, una música i indumentària específica i, per descomptat, fer torres. A més, l’exposició de l’ETNO remarca el fet que es viu actualment un “fenomen de recuperació” de la tradició, amb la creació de noves colles muixerangueres.

L’exposició ha estat produïda pel Museu Valencià d’Etnologia en col·laboració amb la Federació Coordinadora de Muixerangues i està comissariada per Joan Bofarull i Albert Costa, conservador de l’ETNO. La mostra vol aproximar l'espectador a aquest fenomen polièdric que uneix tradició, noves formes d'associacionisme, festa, ritual i, per què no dir-ho, una forma d'entendre la identitat dels valencians. A més, pretén generar un discurs didàctic sobre els codis i intencions que hi ha darrere de la construcció de les figures i les torres humanes de les muixerangues.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article