Notícia

Una exposició reivindica la història i el patrimoni dels establiments emblemàtics de Mataró

La iniciativa forma part del Pla d’Impuls del Centre, que busca dinamitzar el comerç i la vida del centre del municipi

Patrimoni Immaterial
Imprema Laietana, un dels establiments que formen part de la mostra i de la Ruta dels Emblemàtics
Imprema Laietana, un dels establiments que formen part de la mostra i de la Ruta dels Emblemàtics | Esteve Vilarrúbies. FICC

La ciutat de Mataró vol posar en valor els seus establiments emblemàtics, comerços i locals que es poden considerar elements patrimonials, icones de la ciutat que ja són un actiu cultural i turístic de primer nivell. Ho fa amb una exposició al Museu de Mataró, que convida a passejar, a través d’imatges, dibuixos i elements singulars, per 23 establiments emblemàtics del municipi, a conèixer-ne la història, el patrimoni i els antics oficis, i a descobrir altres formes de comerciar i de relacionar-nos.
 

La farmàcia Spà, a la plaça de Santa Maria, amb una història que es remunta l’any 1701 i una nissaga de vuit generacions; la botiga de queviures La Confianza, projectada per Josep Puig i Cadafalch l’any 1894 i símbol del modernisme; la impremta Laietana, especialitzada en treballs de tipografia, i que va estar en funcionament fins al 2004, o la serralleria March, al Camí Ral, instal·lada als anys 1920 i amb un taller al pati d’on han sortit grans treballs de forja que omplen la ciutat de Mataró.

Són alguns dels 23 comerços i locals que formen part de l’exposició ‘Establiments emblemàtics de Mataró’, comissariada per Pilar González-Agàpito, gran coneixedora de la història dels comerços de la ciutat. La mostra convida a descobrir el patrimoni material que s’amaga darrere de les façanes i aparadors (els elements arquitectònics, el mobiliari, tot tipus d’estris i instrumentals, etc.), a endinsar-se en les històries familiars i a conèixer oficis ja desapareguts.

La mostra combina els panells informatius amb textes de González-Agàpito amb les imatges del fotògraf Esteve Vilarrúbies i els dibuixos de Joan Bueno. Dins aquest mateix espai també es reprodueixen els diferents vídeos que el Fons d’Imatges del Comerç de Catalunya ha anat realitzant de cada establiment.

L’exposició és el resultat d'un projecte que es va iniciar l’any 2019 a partir de la realització de l'inventari dels establiments emblemàtics de Mataró. Els establiments s’han incorporat al web www.rutadelsemblematics.cat, del Fons d’Imatges de Comerç de Catalunya.

La mostra es pot visitar fins al 25 d’abril a Can Serra, Museu de Mataró,  i després serà itinerant.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article