Notícia

Cicle de conferències digitals sobre la sardana esportiva

La Unió de Colles Sardanistes programa quatre sessions gratuïtes adreçades al públic general a partir del 14 d’abril

Sardanes
Els concursos de sardanes, força afectats per la pandèmia, centren les xerrades ofertes per experts en la matèria
Els concursos de sardanes, força afectats per la pandèmia, centren les xerrades ofertes per experts en la matèria

L’aturada de l’activitat esportiva i cultural a causa de la crisi sanitària per la Covid-19 ha impactat de ple en la sardana esportiva, de competició, un àmbit que a Catalunya exhibeix una gran musculatura, però que ara es veu molt afectat per les restriccions per contenir el virus. Ara bé, això no vol dir que el món de la sardana de competició estigui en hores baixes, al contrari, hi ha iniciatives que demostren que no ha perdut el ritme. 

La Unió de Colles Sardanistes ha programat un cicle de quatre conferències, que arrenquen aquest dimecres 14 d’abril i que es faran cada dues setmanes, al voltant de la temàtica de la sardana esportiva, adreçades “tant als sardanistes com als amants de la cultura popular i tradicional, amb temes que poden ser molt interessants per a persones que no siguin del món de la competició”, explica a Tornaveu la presidenta de la Unió de Colles, Núria Escudé, que afegeix que la idea “sorgeix del cap de l'àrea de campionat per poder fer quelcom amb les colles i els dansaires, ja que part dels concursos han quedat aturats amb aquests temps tan complicats”.

El cicle, gratuït i a través de la plataforma Zoom (https://zoom.us/j/93817972685), l’encetarà el 14 d’abril a les 19 h Alfred Abad, que parlarà sobre la interpretació: harmonia i dissonància a la sardana dansa. “Des de la meva vessant de dansaire, assajador i compositor, us explicaré la meva aproximació a la interpretació d’una sardana. Us parlaré de la interpretació per volum, de la interpretació melòdica i comentaré algun aspecte musical que potser us sobtarà”, explica Abad. El 28 d’abril serà el torn de la xerrada Concursos ara i abans... i com seran demà, a càrrec de Ricard Lloret. A partir de memòries viscudes i documentació recopilada, exposarà, a partir de com són ara, com han estat els concursos i els diferents campionats de lluïment en els darrers cinquanta anys i reflexionarà de com poden ser a partir d’ara, amb preguntes que ens caldria fer per dibuixar el nou escenari.

La tercera conferència virtual serà el 12 de maig: Com recuperar la forma física per tornar als concursos, a càrrec d’Ester Cibran. Després del confinament, les restriccions de mobilitat i el toc de queda, es donaran orientacions per tal de reiniciar els assajos i l'activitat física de forma progressiva i així evitar sobrecàrregues i lesions. Es farà un repàs de com fer assajos amb seguretat, com fer un escalfament en funció dels dansaires i del tipus d’assaig, com aplicar les càrregues d’assaig i com anar-les augmentant de forma progressiva. També es parlarà sobre com fer activitat física complementària per a millorar forma física i potenciar l’ambient de la colla.

I la darrera de les xerrades serà el 26 de maig de la mà de Ghislaine Busquet i Josep Vidalou, que parlaran sobre la Catalunya del Nord: Fer país amb els concursos de sardanes.

Comentaris

Montserrat Alsina Barcelonès
1.

No pot ser que aquest monument quedi destroçat..ja estem bastant oblidats!!!

Comenta aquest article