Notícia

Xerrada sobre el Fons Joan Amades a La Violeta de Gràcia

L’arxiver Toni Serés en parlarà dimarts 30 de març (19.00h)

Associacionisme
Joan Amades va recollir una ingent quantitat de documents sobre el patrimoni etnològic català
Joan Amades va recollir una ingent quantitat de documents sobre el patrimoni etnològic català

Joan Amades és conegut pel gran volum d’obres, d’un ampli ventall de temàtiques, que va publicar. És més ignorat, en canvi, l’arxiu personal del folklorista, custodiat a la direcció general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural (plaça Salvador Seguí, 1).  Una autèntica joia per tots els amants del patrimoni immaterial català i els estudis etnològics.

El Fons Joan Amades va ser cedit al Departament de Cultura (1989) per Consol Mallofré, cunyada i secretària personal d’Amades. L’arxiu està conformat per 268 publicacions pròpies, 1.887 materials de la seva biblioteca privada, una extensa hemeroteca conformada per 192 revistes i anuaris, un aplec de 704 opuscles i fulletons, una extensa col·lecció de postals i fotografies antigues, i també l’epistolari que l’autor del Costumari Català va mantenir amb figures tan destacades com Antoni Maria Alcover, Lluís Millet, Rossend Serra, Francesc de Borja Moll o Francesc Pujol, entre molts altres.

Antoni Serés treballa com a responsable de l’Arxiu del Patrimoni Etnològic de Catalunya, institució encarregada de vetllar del Fons Amades. Més enllà de l’àmbit laboral, també ha difós la figura del folklorista a través del programa radiofònic Fes ta Festa, i mitjançant col·laboracions amb l’Associació Cultural Joan Amades.

Per assistir a la xerrada, cal enviar un correu d'inscripció a administracio@lavioleta.cat 

 

Donació de la família de Griselda Karsunke a l’Associació Cultural Joan Amades

Griselda Karsunke va ser una de les impulsores de l’Associació Cultural Joan Amades (ACJA). En reconeixement a aquesta dedicació, Consol Mallofré va obsequiar-la amb materials de treball del folklorista. Passats pocs mesos del traspàs de Karsunke, la seva família ha fet una donació dels materials a l’ACJA. El gruix del Llegat Griselda Karsunke -tal com s’anomenarà aquesta unitat d’arxiu- està conformat per documents relacionats amb gegants -partitures, anotacions, fotografies antigues, correspondència- i material etnològic: un barret de cop, ventall de fil, espardenyes, puntes de boix, picadors, una carrau, i fins i tot un sobre amb esqueles.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article