Notícia

Les històries que s’amaguen darrere de cada plat

Albertí Editor ha publicat ‘Per què mengem? L’origen de 47 plats habituals’

Reflexió
El llibre d'Albert Vidal dedica un capítol a explicar l'origen dels cigrons amb espinacs
El llibre d'Albert Vidal dedica un capítol a explicar l'origen dels cigrons amb espinacs

El prestigi de la cuina, com a manifestació cultural i patrimonial, cada vegada és més elevat. N’és són una demostració el creixent interès de les editorials per a publicar obres sobre estudis culinaris. A Per què mengem? L'origen de 47 plats habituals, Albert Vidal ofereix una mirada divulgativa sobre el rerefons que s’amaga rere cada àpat. Un treball que ha implicat la recerca a una seixantena de llibres especialitzats. El llibre es clou amb un índex onomàstic que permet conèixer interessants anècdotes culinàries amb personatges cèlebres.

La gènesi dels plats s’explica a vegades per grans tendències històriques. Així, a tall d’exemple, pot entendre’s la popularitat de l’arròs i el bacallà gràcies a la influència de la cultura sarraïna durant l’alta edat mitjana i les relacions comercials de Catalunya amb els països del nord durant l’època moderna, respectivament. El llibre també exposa els orígens fortuïts d’algunes menges. És el cas de la beixamel, introduïda pel militar Louis de Bechamel de Nointel durant la Guerra dels Segadors (1650), o de la paraula bikini, que neix al complex lúdic barceloní Bikini, molt popular durant la segona meitat del segle XX.

Vidal ha escrit un llibre molt recomanable, que a més té l’encert d’explicar també l’origen d’alguns dels plats que, tot i no ser els més reputats, sí que figuren entre els més consumits: hamburgueses, frànkfurts, patates braves i fregides, pizza, macarrons o d’un senzill entrepà.

 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article