Notícia

Publicada l’obra més extensa sobre refranys eivissencs

'El refranyer eivissenc d’Antoni Juan Bonet' ha estat editat per Isidor Marí i Víctor Pàmies

Patrimoni Immaterial
Fragment de la portada del llibre
Fragment de la portada del llibre

“Val més una gota que una bota”, “anar per llana i tornar tos”, “tant de Pere vol dir ase”... Són alguns dels refranys recopilats en El refranyer eivissenc d’Antoni Juan Bonet, publicat per l’Institut d’Estudis Eivissencs en el marc del cinquantè aniversari de l’entitat. Els més de 800 refranys que s’hi presenten converteixen aquesta publicació en la més extensa sobre la paremiologia de l’illa.

L’edició del llibre ha anat a càrrec del filòleg Isidor Marí i el paremiòleg Víctor Pàmies, que s’han responsabilitzat d’afegir el significat dels refranys -publicats, originàriament, a la revista Ibiza entre 1944 i 1957— i agrupar-los en àmbits temàtics: aspecte personal, salut, economia, treball, creences religioses, el temps, relacions familiars i de parella, etcètera. Amb la mateixa voluntat de facilitar la lectura per les generacions actuals, Marí ha adaptat el text al català actual, si bé mantenint algunes característiques pròpies de l’eivissenc.  La voluntat dels editors és convertir el refranyer en un recurs per a la comunitat docent, i de retruc, que també serveixi per dotar de més recursos expressius al conjunt de la societat.

Els editors de l’obra també s’han responsabilitat de la redacció dels textos introductoris. Pàmies reflexiona sobre l’origen remot dels refranys i la importantíssima funció social que han desenvolupat, com a transmissors de coneixements populars, durant segles. Com a complement d’aquesta mirada genèrica, Marí desglossa la biografia d’Antoni Juan Bonet (1864-1959), la persona que va recollir tot aquest corpus paremiològic entre 1937 i 1938. Malgrat que fou una destacada personalitat pública, impulsor de la Cambra de Comerç d’Eivissa i de la línia marítima directa entre l’illa i Barcelona, la seva figura havia caigut en l’oblit. La publicació de l’obra, il·lustrada per Antoni Marí Tirurit, també servirà per tornar a reivindicar-ne el llegat.

Comentaris

Xavier Mas Gibert 08360 CANET DE MAR
2.

Com podria adquirir "El refranyer eivissenc d'Antoni Juan Bonet, editat per Isidor Marí i Víctor Pàmies. Publicat a l'Institut d'Estudis Eivissencs?

Xavier Mas Gibert 08360 CANET DE MAR
1.

Com ho puc fer per a comprar un exemplar de "Els refranys eivissencs d'Antoni Juan Bonet?

Gràcies

Comenta aquest article