Notícia

Campanya per salvar les capelles de Sant Roc de Gràcia

La comissió de festes del carrer Llibertat vol preservar aquest patrimoni cultural i històric de la Vila

Associacionisme
Imatge de Sant Roc al Carrer Llibertat I Foto: Toni Mañané
Imatge de Sant Roc al Carrer Llibertat I Foto: Toni Mañané

Activista cultural

Entre 1823 i 1885 el pla de Barcelona va patir fins a set epidèmies, quatre de còlera, conseqüència de la manca de salubritat dels carrers de la vila, i tres de febre groga portada pels mariners que tornaven de les colònies espanyoles del Carib. Aquestes epidèmies provocaren milers de morts arreu de Catalunya. A Barcelona, es calcula que en aquell període de seixanta-dos anys van morir més d’un miler de persones.

La Vila de Gràcia es veié afectada per aquesta situació i recorregueren a la intermediació de Sant Roc perquè els alliberes de les pandèmies. Sant Roc ja venia sent objecte de devoció al segle XV a Itàlia, on se li va atribuir alliberar-los de la pesta negra que afectà Europa.

L’ex-Vila, a  mitjans del XIX, es va encomanar al sant i com vot de poble va construir diverses fornícules encara visibles actualment. Segons els estudiosos del tema, a Gràcia hi ha documentades vuit capelletes o fornícules: una d’elles al carrer Grassot, que ha desaparegut totalment; altres tres situades als carrers Perill, Martínez de la Rosa i Camprodon,  que es troben o tapiades o sense el sant, i altres quatre, les del carrer Llibertat, Fraternitat, Vic i Sant Mateu, que sí conserven la imatge religiosa.

D’aquestes, la més popular és la situada a la cruïlla del carrer Llibertat amb Fraternitat. Es tracta d’una fornícula semicircular amb la imatge de St. Roc i un canelobre per posar flors. Aquesta capelleta està datada amb anterioritat al 1868, la imatge del Sant va ser restituïda després de la guerra civil, i és mantinguda per la Comissió de festa Major del carrer Llibertat.
Des de 1998 i amb motiu de la Festa Major de Gràcia, els veïns del carrer Llibertat fan una ofrena floral el 16 d'agost coincidint amb el dia del sant. És a partir del 2008 que a aquesta ofrena s’afegeixen d’altres grups de cultura popular, realitzant una cercavila des de la plaça de la Vila fins a la fornícula.

Amb motiu de l’obertura del termini d'al·legacions al Pla General Metropolità de Gràcia (MPGM), la Comissió de festes del carrer Llibertat ha presentat una al·legació a l’Ajuntament de Barcelona. En ella, la comissió, coneixedora “de la importància històrica i el seu valor com a element de la cultura popular dins el districte, que ultrapassa les possibles conviccions religioses per esdevenir un acte transversal de cultura, i en el marc de la revisió el MPGM-Gràcia, sol·licita a la Comissió d'Urbanisme sigui declarada com a element de Protecció del teixit d’interès, que permeti la conservació i protecció de la fornícula situada al carrer Llibertat 21, i les altres tres que encara contenen el sant, com a part del patrimoni cultural i històric de la Vila”.

Es tracta d’una iniciativa encaminada a preservar de la desaparició aquells elements històrics-culturals i salvar-los de la piqueta de demolició. Per tal de tenir més força en la demanda, la Comissió de festes del carrer Llibertat ha sol·licitat l’adhesió a la mateixa de les entitats del barri.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article