Notícia

Mallorca, Catalunya i Occitània sumen esforços per prestigiar els oficis tradicionals

El projecte s'ha impulsat en el marc de la convocatòria Cultura 2018 Euroregió

Patrimoni Immaterial
Molí al Pla de Sant Jordi, a Mallorca
Molí al Pla de Sant Jordi, a Mallorca

Emiliano Zapata és l’autor d’un lema – “La terra pertany a qui la treballa”- que ha fet molta fortuna. Amb aquesta frase, el líder revolucionari defensava la socialització de la propietat del camp mexicà. Ara bé, la cita també serveix des d’una mirada no estrictament economicista. Els boscos, els camps, les valls, són un mirall de les persones que viuen en un determinat racó de món. En altres paraules, un element identitari de primera magnitud. Aquest és el missatge que vol transmetre l’exposició La cultura oral dels paisatges agraris a l’Euroregió Pirineus – Mediterrània, que es podrà visitar al Castell de Falset fins al 6 de juny.

L’exposició, que a partir d’aquesta data entrarà en itinerància, ofereix una descripció dels paisatges del Pla de Sant Jordi (Mallorca), el Priorat (Catalunya) i el Rayon de Rocafort (Occitània). La mostra vol recollir el llegat d’alguns oficis tradicionals vigents en aquestes terres: basters, canyissers, margeners, palmers, vaquers, reparadors de molins, cavistes, etcètera.  L’objectiu del projecte no només era oferir un testimoni documental de les tècniques productives d’aquests artesans, sinó també fomentar-ne la transmissió entre les noves generacions.

En aquest empeny, va ser necessària una ambiciosa tasca d’investigació etnològica. Per poder registrar la informació de manera sistematitzada, les entrevistes van seguir el model de fitxa utilitzat per l’Institut Ramon Muntaner (IRMU) per catalogar els elements de patrimoni cultural immaterial. Segons Maria Carme Jiménez, directora de l’IRMU, no es pretenia explicar els oficis de manera abstracta, sinó recollir el “testimoni dels protagonistes”. En una línia semblant s’expressa l’artesà Joan Vauquer, membre de Prioritat, per qui l’exposició ajudarà a prendre consciència que “el paisatge no és una postal, sinó que el fan les persones (...) amb treball i perseverança”. La reivindicació, en definitiva, que les zones rurals poden ser admirades estèticament, però sobretot han de ser habitables i viscudes pels paisans.  

La cultura oral dels paisatges agraris a l’Euroregió Pirineus – Mediterrània  ha comptat amb la participació del Consell de Mallorca, l’Institut Ramon Muntaner, Prioritat, Maririe de Roquefort-sur-Souizon i Le Saloir.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article