Notícia

El rol de les dones a través del cançoner popular

Paula Grande i Anna Ferrer presenten el disc ‘Vega’ aquest diumenge al Tradicionàrius

Música tradicional
Al disc Vega (Bankrobber, 2020), Paula Grande i Anna Ferrer experimenten amb les cançons de les àvies i avis
Al disc Vega (Bankrobber, 2020), Paula Grande i Anna Ferrer experimenten amb les cançons de les àvies i avis

“Volíem saber què es cantava, i què es cantava sobre les dones. Volíem seguir explicant aquestes històries que moltes vegades són molt crues i fan referència a realitats que encara estem vivint però canviant el punt de vista i el focus”. Aquest ha estat l’origen de Vega, el nou disc -el segon- del projecte Càntut, amb el qual les cantants Paula Grande i Anna Ferrer han volgut donar veu a les mares, filles, nenes i joves de generacions passades. El presenten diumenge al CAT, en el marc del Dia Internacional de la Dona.

Dones embarassades de fills no desitjats i mares amb amor incondicional pels seus fills, dones casades, dones de tothom, esposes culpades per abandonar al marit i voler ser lliures, vídues que van cada nit vora al mar a recordar el marit mort o filles que troben la mort a mans del seu propi pare quan només volien anar al ball. Són algunes de les protagonistes de les cançons que recull el disc, deu temes que exploren el rol de les dones en els últims dos segles, en àmbits com ara la cuina i les feines de la llar, la religió, la sexualitat, la maternitat, etc., per parlar i evidenciar la desigualtat de gènere, el masclisme i l’abús. 

Aquest repertori de tradició oral de les comarques gironines inspirades en el cançoner de Càntut és el punt de partida del disc, que les cantants han passat per  l’electrònica, la música llatina o el rap per enllaçar-lo amb la modernitat i l’escena musical d’avui dia.​ El resultat són deu temes de registres i sonoritats molt diferents, des de temes molt lírics com ‘La Mare’, cançons amb textos terribles com ​‘Caterineta’, fins a temes alegres i paròdics com ‘Pepito’, que utilitzen l’humor per criticar el masclisme.

El disc és tot un a homenatge les àvies, a les àvies en general i a les àvies de les dues cantants, en particular. D’elles són a les imatges que surten a la portada, de joves i vestides de ball, que van morir en el procés del projecte.

El concert del Tradicionàrius serà diumenge 7 de març a les 19 hores, en l'escenari del CAT. Paula Grande i Anna Ferrer estaran acompanyades per Vic Moliner al contrabaix, Paula Vegas als teclats i sintetitzadors i Juan Rodríguez Berbín a les percusions i la electrònica.

 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article