Notícia

Els castellers barcelonins no perden la motivació d’actuar malgrat la pandèmia

Un estudi de l’Observatori de l’afectació de la Covid-19 a les colles castelleres de Barcelona assenyala que 9 de cada 10 membres tornaran a fer castells

Castells i Falcons
Imatge de la Colla Castellera Jove de Barcelona
Imatge de la Colla Castellera Jove de Barcelona

La pandèmia ha colpejat tots els àmbits de la societat, i especialment aquells en què el contacte físic és vital. En aquest sentit, l’activitat castellera és una de les grans afectades per les restriccions sanitàries, amb una aturada total de les exhibicions i de bona part dels assaigs de les colles. Però aquesta parada temporal ha desmotivat els castellers.

Castells (CEPAC), que han respost 952 castellers i castelleres de les vuit colles de la ciutat de Barcelona, en el marc de l’Observatori de l’Afectació de la Covid-19. I és que 9 de cada 10 membres de les colles de Barcelona tornaran a fer castells quan sigui possible sanitàriament. En concret, el 49,5% dels castellers i castelleres enquestats diuen que quan es pugui tornar a fer castells ho faran amb el mateix compromís que tenien, un 23,2% diuen que ho faran encara amb més compromís i un 17,1% també tornaran, però amb un compromís menor. Només un 10,2% creuen que potser ja no tornaran a la colla.

Els enquestats també valoren positivament la feina feta des de les colles durant el 2020, però hi ha pessimisme de cara a un possible retorn a l’activitat aquest 2021 i es considera que aquest s’ha de produir amb les màximes garanties sanitàries. Una altra dada rellevant és que els castellers han trobat a faltar aquesta activitat: el 72,2% de les persones que han respost l’enquesta estan d’acord o molt d’acord amb la frase “el 2020 he trobat a faltar molt els castells”. En la majoria de casos s’ha trobat a faltar tant fer castells pròpiament com les relacions socials que es donen dins la colla, si bé aquest segon aspecte és una mica més valorat. Malgrat tot, només una de cada cinc persones s’ha sentit desvinculada de la colla i el món casteller durant la temporada passada i set de cada deu valoren positivament la feina feta des de la seva agrupació per mantenir viva l’entitat.

Però malgrat que es trobi a faltar aquesta activitat, hi ha un consens molt gran entorn la idea que no es pot precipitar la tornada: el 84,3% creuen que “la salut és el més important: no hi ha pressa per tornar a fer castells”. El qüestionari també proporciona pistes sobre les preferències dels membres de les colles de Barcelona sobre com s’hauria de produir aquest retorn. El sentiment majoritari és que ha de ser conjunt i coordinat entre totes les colles. Les opcions d’assajos en grups reduïts que s’allarguin en el temps o de donar prioritat a grups concrets com els castellers de tronc generen rebuig (del 67,2% i el 76,2% respectivament). Igualment, sis de cada deu persones enquestades reconeixen que els fa “respecte” tornar a assajar per motius sanitaris, i set de cada deu creuen que al principi qui torni a assajar haurà d’estar vacunat o fer-se una prova de diagnòstic. I es vacunaran? Només un 2,9% manifesten obertament la seva negativa a vacunar-se.

L’Observatori de l’Afectació de la Covid-19 està impulsat pel Centre de Prospectiva i Anàlisi dels Castells (CEPAC), juntament amb la Coordinadora de Colles Castellers de la Ciutat de Barcelona (CCCCB) i l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB).

 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article