Notícia

Es publica una guia per arxivar els documents d’associacions culturals

El Departament de Cultura ha elaborat el protocol de suport als arxius de les associacions culturals de Catalunya

Associacionisme
Es publica una guia per arxivar els documents d’associacions culturals
Es publica una guia per arxivar els documents d’associacions culturals

Si coneixem al detall bona part de l’activitat cultural i associativa del nostre país des dels seus inicis és gràcies al patrimoni documental que s’ha conservat al llarg dels anys, fruit d’una tasca voluntària de moltes persones que han treballat perquè aquest llegat no desaparegués. I de fet, els arxius de les associacions culturals són una font essencial de documentació per a estudiosos del moviment associatiu des de diversos vessants. 

Per tal de vetllar aquest llegat, el Departament de Cultura, ha publicat un Protocol de suport als arxius de les associacions culturals a Catalunya. L’objectiu d’aquest protocol és proveir a les federacions i entitats culturals d’una metodologia i pautes bàsiques per al tractament de la seva documentació i així, garantir la seva correcta conservació en un futur.

És, de fet, una eina per orientar uns primers tractaments documentals per les associacions, aportant pautes bàsiques tant en el tractament analògic com digital, però sempre tenint en compte que aquest protocol no és un curs accelerat d’arxivística, ni tampoc pretén suplir la tasca d’un professional d’aquest àmbit. I en aquesta línia, es reforça la proposta ja exercida per moltes associacions, i recomanació del protocol, com és promoure l’ingrés a l’arxiu públic més proper d’aquella documentació que ja no sigui d’ús quotidià, per tal de garantir la preservació dels fons arxivístics, l’accés a la informació i la difusió.

El document que ha elaborat la Generalitat respon a algunes preguntes essencials que són clau per garantir un bon arxivament i posterior accés: Què és i per a què serveix un arxiu, breu descripció del marc legal i normatiu, la gestió de documents, conceptes, beneficis i metodologia, les accions i línies de suport a la gestió documental ofertes des del Govern, una terminologia tècnica bàsica, i referències normatives i bibliografia.

Des d’aquí podeu accedir a l’espai Catalunya des dels arxius: esdeveniments i festes populars digitals

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article