Notícia

Està agonitzant, el Carnaval?

Josep Fornés es plantejarà aquesta pregunta en la xerrada 'Carnaval i transgressió', prevista el dimarts 23 de febrer (19.00h) al Centre de Cultura Popular La Violeta de Gràcia

Festes i festivals
Està agonitzant, el Carnaval?
Està agonitzant, el Carnaval?

En la conferència que va oferir recentment al Centre Ton i Guida de Barcelona, l'antropòleg va avançar les línies mestres del seu pensament sobre la qüestió carnavalesca. Segons Fornés, "tota festa transgredeix, però el Carnaval n'és el paradigma". L'estudi històric, considera, així ho demostra. El Carnaval actual, però també les expressions festives anteriors amb les quals va emmirallar-se el cristianisme en el segle IV, es fonamenta en la liberalitat i el relaxament dels convencionalismes socials.  De fet, cal emmarcar el Carnaval en un “cicle llibertí” que comença al mes d’octubre i s’estén fins a febrer.

Per Fornés, el “Carnaval espanta als poderosos” perquè ofereix una oportunitat per denunciar i burlar-se dels seus abusos. Els mitjans eren múltiples: des dels satírics i mordaços bans anònims a les estudiantines que tan popular van ser abans de la guerra civil. També era habitual, en aquest sentit, que molta gent s’ennegrís la cara amb sutge per poder fer mofa sense por a represàlies. Malauradament, el franquisme va prohibir els Carnavals populars durant 40 anys llargs.

En les darreres dècades, denuncia Fornés, s’està vivint un procés de municipalització de la festa, que està contribuint a infantilitzar-la i eliminar-ne tot el pòsit transgressor i reivindicatiu que la caracteritzava. Una essència que es basava més en la grolleria que en l'esteticisme, més en la transgressió que en l'exhibició. 

Per assistir a la conferència de Josep Fornés al Centre de Cultura Popular La Violeta cal inscriure-s’hi prèviament enviant un correu a administració@lavioleta.cat

Comentaris

Enric Miró Parets del Vallès
2.

En article il.lustrador i molt suggerent. Testimoni de la important vida social i cultural del barri i de la tasca del Centre.
Felicitats des d'aquesta humil opinió.0

Josep Estany Barcelona
1.
Bona tarda. Sóc dinamitzador del Centre Cultural Ton i Guida i us escric perquè he vist que quan es fa clic a l'enllaç del centre Ton i Guida et rebota a la pàgina del centre de cultura popular la Violeta. Aquí us deixo l'enllaç de la pàgina web del Ton i Guida: toniguida.org.
També aprofito per deixar-vos l'enllaç de la conferència que el Pep Fornés va fer al Ton i Guida, i que podeu visualitzar a través del nostre canal de Youtube "El Ton i Guida a Casa Teva". És el següent:
https://www.youtube.com/watch?v=gXOWbE7tbuM&t
En el nostre canal podreu seguir totes les activitats que estem duent a terme, però també la primera xerrada del Cicle Transgressor del Ton i Guida a càrrec de l'Enric Miró que porta per títol "El Cicle de Carnaval" (https://www.youtube.com/watch?v=uWASV9UtuVE)
El Cicle Transgressor del TiG finalitzarà amb un Concert-Xerrada a càrrec de Marcel Casellas Trio el dia 19 de Març a les 18h a la Plaça dels Titellaires de Roquetes que porta per títol "Música i Transgressió"
Dir també que estem preparant un nou cicle d'activitats al voltant del Foc, de la mà del Pep Fornés i l'Enric Miró, i que properament podreu gaudir al Centre Ton i Guida.
Moltes gràcies per la difusió!

Comenta aquest article