Notícia

Publicades les actes del Simposi Internacional sobre simbologies i rituals al voltant del foc

El congrés va celebrar-se a Andorra La Vella entre el 22 i 24 de novembre de 2019

ReflexióFestes i festivals
Imatge de les falles andorranes
Imatge de les falles andorranes

Organitzats des del 2016, els Simposis Internacionals sobre Focs Festius estan consolidant un corpus teòric potent i sistematitzat sobre les festes del foc. En les edicions anteriors s’havia tractat sobre les festes d’estiu (Vic, 2016), les festes d’hivern (Reus, 2017) i la pirotècnia de les festes (Gandia, 2018). La quarta edició va comptar amb la participació de vint-i-una ponències, a càrrec d’un ample perfil de ponents: antropòlegs, etnòlegs, historiadors, professors universitaris, membres de centres d’estudis, representants associatius i periodistes.

L’Institut Ramon Muntaner (IRMU) i l’Editorial Afers s’han responsabilitzat de la publicació de les actes. Aquestes es divideixen en els tres àmbits que van estructurar el simposi: salvaguarda i reconeixement de les festes del foc, recerques realitzades en els darrers anys entorn de les festes del foc, i un darrer bloc titulat Compartir de festa: presentació d’entitats, persones i publicacions. L’edició del llibre ha anat a càrrec d’Àngels Mach, president de la Societat Andorrana de Ciències, i Carles Barrull, tècnic de l’IRMU. Aquestes dues entitats, juntament amb el Departament de Cultura i la Taula Nacional de Fallaires de les Valls d’Andorra, van assumir l’organització del Simposi.

La publicació de les actes ha coincidit amb el cinquè aniversari de la inscripció de les falles del Pirineu a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. De fet, la ponència inaugural del Simposi, impartida pel fallaire i periodista andorrà Albert Roig, va tractar sobre l’evolució de la festa des del reconeixement de la UNESCO, incidint en aquelles mesures que s’han de prendre per salvaguardar, divulgar i difondre la festa.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article