Notícia

Investigar sobre cultura popular té premi

Convocada la 36a del Premi Valeri Serra i Boldú, dotada amb 5.000€ i la publicació de l'obra per l'estudi guanyador.

Reflexió
Fragment del tríptic de la 36a edició del certamen
Fragment del tríptic de la 36a edició del certamen

Essent un dels més destacats estudiosos del folklore català, Valeri Serra i Boldú va dedicar la seva carrera professional a salvar una part important del llegat cultural popular de les terres de parla catalana. I l’ajuntament de Bellpuig, on hi va residir durant anys, li ret homenatge amb el Premi Valeri Serra de Cultura Popular, adreçat a estudiants de secundària d’arreu dels Països Catalans, però també amb la incorporació d’una categoria de recerca per a adults. Dotat amb 5.000 euros i la publicació de l’obra a la col·lecció Biblioteca Popular de Cultura Valeri Serra i Boldú coeditada per l’Ajuntament de Bellpuig i Publicacions de l’Abadia de Montserrat, el termini per presentar els originals finalitza el 28 de febrer.

El Premi Valeri Serra, que enguany arriba a la 36a edició, s’ha convertit en eina imprescindible per a la recuperació i divulgació d'un patrimoni cultural altrament cauria en l’oblit. I és per això que, a banda de la important dotació econòmica, l'Ajuntament de Bellpuig i Publicacions de l'Abadia de Montserrat van crear la Biblioteca de Cultura Popular Valeri Serra i Boldú, amb el compromís de reunir un fons bibliogràfic que, per vàlua, qualitat i rigor, en refermés la importància i la necessitat del Premi, i assegurés la divulgació dels treballs i obres guanyadores.

En el cas del premi per als estudiants de secundària, els organitzadors donen algunes orientacions sobre els temes que es poden tractar, com ara arts plàstiques (arquitectura, escultura, dibuix) i dramàtiques (teatre i cinema), temes populars d'actualitat, rondalles, llegendes i mites, mercats i fires, esports i jocs tradicionals, valorant especialment els treballs de recerca directa i personal en les mateixes fonts de la cultura popular.

Els impulsors del premi han aconseguit en aquests anys despertar l’interès per les manifestacions que tenen caràcter popular, com són les festes, els costums, la dansa, la música, els oficis o els jocs en els estudiants i en els adults a través de la recerca i l’escriptura. Tot plegat, promovent l’excel·lència de la recerca i el coneixement del patrimoni cultural de Catalunya i permet enfortir la identitat com a país.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article