Notícia

Tres Tombs i animalistes: el cas dels Tonis de Taradell

En el segon capítol del ‘Busca-raons’, Amadeu Carbó conversa amb Josep Presseguer

Tres tombs
Imatge dels Tonis de Taradell 2020, la primera edició en la qual es va seguir el Protocol de Benestar Animal
Imatge dels Tonis de Taradell 2020, la primera edició en la qual es va seguir el Protocol de Benestar Animal | ACN

A Taradell es té constància que l’any 1780 ja se celebraven festes en honor a Sant Antoni Abat. Celebrats ininterrompudament des de 1949, els Tres Tombs no es desvinculen del seu origen eclesiàstic fins a 1982. L’any 1995, els festers decideixen replantejar el sentit últim de la festa, posant l’èmfasi en la preservació del patrimoni etnològic inherent als passants. Una nova direcció que ha estat reconeguda amb la declaració dels Tonis de Taradell com a Festa Tradicional d’Interès Nacional (2010), i amb la concessió del Premi Antoni Carné de l’Assocacionisme Cultural Català. Amadeu Carbó i Josep Presseguer han parlat de la tasca desenvolupada per l'entitat osonenca en el segon capítol d'El Busca-raons.

En aquests vint-i-cinc anys, els Tonis de Taradell han aconseguit recopilar i preservar setanta carruatges amb els corresponents guarniments. Un tresor patrimonial que els hi permet divulgar la seva activitat (publicacions, conferències, exposicions) més enllà de les festes de Sant Antoni, definides per Presseguer com un “museu en viu al carrer”. Tot aquest material pot consultar-se al centre l’Alzinar de la Roca – Ecomuseu del Blat, on com indica el nom de l’equipament, també s’hi custodien màquines i eines relacionades amb la sega.

Durant el 2020, la Federació Catalana de Tres Tombs i els Tonis de Taradell van presentar protocols de benestar animal. Segons Presseguer, “hem de ser valents i no tenir por a asseure'ns amb els animalistes” a l'hora d’elaborar documents d’aquestes característiques. A Taradell, la redacció del protocol ha comptat amb la col·laboració de la Fundació per a l’Assessorament i Acció en Defensa dels Animals (FAADA). Un suport que s’ha traduït en l’aplicació de mesures logístiques que, segons el president dels Tonis, han permès millorar l’organització de la festa: disposar d’un registre d’animals, també d’un espai d’infermeria, augmentar els punts d’avituallament o bé fer càrregues més lleugeres, entre altres mesures

Per Presseguer, “comptar amb els animalistes per fer un protocol ens dóna legitimitat” i esdevé un factor clau perquè tothom pugui sentir-se a gust amb la festa, especialment les generacions joves, generalment més conscienciades amb la causa animalista. En l’edició dels Tonis del 2020, la FAADA fins i tot va monitorar tres cavalls per poder garantir que no sobrepassaven els nivells d’estrès i patiment tolerables. Els resultats, coneguts a finals de novembre, han estat del tot satisfactoris.

Més enllà de la causa animalista, Presseguer ha apuntat que un dels èxits de l’associació que presideix és “que ens hem sabut entendre diferents generacions. Això ens assegura que podem pensar una entitat a deu anys vista”.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article