Notícia

28 de gener, toc d'inici de l’Any Manuel Cubeles

Durant el 2021 es recordarà de l'activista cultural, figura clau en la recuperació de la dansa catalana

AssociacionismeEsbarts dansaires
L'Any Manuel Cubeles està impulsat per la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural
L'Any Manuel Cubeles està impulsat per la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural | Comissió del Centenari de Manuel Cubeles i Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme.

Aquest Nadal va celebrar-se el centenari del naixement de Manuel Cubeles, traspassat el 19 de desembre de 2017. Per recordar aquesta efemèride, enguany se celebrarà un programa per reivindicar la trajectòria del màxim responsable de la recuperació de la dansa tradicional catalana durant el franquisme.

L’acte inaugural de l’Any Cubeles se celebrarà el 28 de gener (18.30 h), en línia, des del Casino l’Aliança del Poblenou.  Un tret de sortida que comptarà amb el concurs d’un ampli ventall d’entitats, artistes i amics de l’homenatjat: Pere Baltà, Lluís Bonet, Albert Sans, l’Esbart Marboleny, Gemma Humet, Pilar Arcos, Josep Garcia, Ramon Bonvehí, David Anguera, Pep Adell i Ferran González.

Altres accions que està preparant la Comissió del Centenari Manuel Cubeles són la presentació de dos discs compactes sobre músiques tradicionals recuperades pel coreògraf en els seus espectacles i la publicació d’un llibre-recopilatori d’articles.

 

El llegat cultural de Manuel Cubeles

L’empremta cultural que va deixar Manuel Cubeles és admirable. No debades, durant els anys quaranta va fundar l’Esbart Verdaguer, l’Esbart Sarrià, l’Esbart Marboleny i també va jugar un paper destacat en la creació de l’Esbart Sant Martí o l’Obra del Ballet Popular. Una tasca empesa en els anys més foscos de la dictadura, concebuda com a eina de normalització cultural. En una entrevista publicada al llibre L’Altra Resistència, afirmava: “La dansa per ella mateixa no m’interessaria, si no fos també un gran instrument per fer país”.

En l’àmbit comunicatiu, Cubeles va treballar en la creació i consolidació d’un espai mediàtic català. Com a cap de producció de Teatre Català, primer programa en català produït per Televisió Espanyola, va contribuir decididament a la recuperació de la dramatúrgia en català. Un empeny, el de la normalització lingüística, que també va demostrar com a promotor del magazín divulgatiu Mare Nostrum (TVE, (1967-73) i impulsant les primeres emissions a Ràdio 4 en llengua catalana.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article