Notícia

El Carrousel Costa Brava de Palafrugell, Element Festiu Tradicional d'Interès Nacional

El Govern protegeix així l’activitat més coneguda de les Festes de la Primavera d’aquesta vila empordanesa

Festes i festivals
El Carrousel és una manifestació popular molt arrelada que recupera una tradició prohibida durant el franquisme
El Carrousel és una manifestació popular molt arrelada que recupera una tradició prohibida durant el franquisme

El Carrousel Costa Brava de Palafrugell (Baix Empordà) ja forma part del Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya, després que la Generalitat l’hagi declarat Element Festiu Tradicional d'Interès Nacional. Es posa així en valor de forma oficial l’activitat cultural més coneguda del cartell de les Festes de Primavera, que aplega nombroses comparses, tant locals com procedents d'arreu de Catalunya.

Les Festes de Primavera, una de les festivitats més arrelades i amb més tradició a Palafrugell, tenen els orígens en la prohibició del carnaval decretada pel franquisme, i tot i que els antecedents del Carrousel Costa Brava es remunten a finals del segle XIX, va ser durant la dictadura espanyola quan el jovent del poble va camuflar la festa batejant-la amb altres noms.

Els antecedents del Carrousel Costa Brava se situen a l'any 1883, quan a Palafrugell se celebrava el carnaval amb rues, balls i cercaviles. Malgrat que la festa va viure períodes de crisi, arran de les guerres i les dictadures, l'any 1928 se’n va produir la primera recuperació, quan un grup de joves, anomenat la Colla dels 13, va impulsar tres dies de música, balls i màscares. Amb l'esclat de la Guerra Civil, la festa va quedar suspesa i amb la instauració del règim franquista les celebracions dels carnestoltes es van prohibir en ser considerades immorals. Malgrat aquesta prohibició, el jovent de Palafrugell se les va empescar per camuflar la celebració de la festa batejant-la amb altres noms. La primera referència escrita d’aquesta època és de l’any 1964, en la qual la festa apareix descrita com "una desfilada de carrosses a l’estil de l’antiga rua". Des d'aleshores, la celebració s’ha mantingut pràcticament igual a les característiques que tenia quan es va crear.

Segons destaca el Govern en un comunicat, "el Carrousel Costa Brava és un important referent identitari per a la localitat i el seu entorn territorial immediat". En l’argumentari de la concessió d’aquesta distinció, l’executiu també remarca que “l'esdeveniment aplega sempre una quantitat important de participants actius, que sovint arriba gairebé als dos milers de persones, fruit del treball conjunt i la convivència de diverses de generacions dels habitants de la localitat i dels seus voltants”. 

Amb aquesta declaració el Govern dona compliment al previst en l'article 6 de la Llei 2/1993, de 5 de març, de foment i protecció de la cultura popular i tradicional i de l'associacionisme cultural i 15 del Decret 389/2006, de 17 d'octubre, del patrimoni festiu de Catalunya.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article