Notícia

La sala de màquines d’un pessebre, al descobert

L’associació de pessebristes de Ciutat Vella organitza l’exposició ‘Art i ofici del pessebrisme’ amb un recorregut per totes les vessants artístiques d’un pessebre

Pessebristes
L'exposició de l'Associació de Pessebristes de Ciutat Vella es podrà veure fins al 31 de gener a La Casa dels Entremesos
L'exposició de l'Associació de Pessebristes de Ciutat Vella es podrà veure fins al 31 de gener a La Casa dels Entremesos

Periodista - Equip de redacció Ens de l'Associacionisme Cultural Català

Quina feina hi ha darrere d’un pessebre? Quins oficis hi estan implicats i quines facetes artístiques són necessàries? L’exposició Art i ofici del pessebrisme, organitzada per l’associació de pessebristes de Ciutat Vella, ens convida a endinsar-nos per aquest univers nadalenc, amb recorreguts artístics, com el dibuix, la pintura, l’escultura i el paisatgisme, com pels oficis de guixaire, fuster, jardiner, lampisteria i electricitat, necessaris per donar vida a un pessebre o un diorama.

Des de la localització d'un paisatge real o el disseny d'un d'imaginari, la documentació històrica i etnològica, passant per la construcció de cases i muntanyes, d'arbres i objectes, la pintura que acoloreix donant realisme, la il·luminació i els detalls més petits com flors, tèxtils, eines, que acaben component aquesta preciosa tradició popular de la nostra cultura. Tot, a la mostra que es podrà visitar a la Casa dels Entremesos de Barcelona fins al pròxim 31 de gener.

“Aquesta exposició és complementària de l’exposició del taller de pessebres, que enguany no hem pogut fer a causa de la pandèmia, i mira de donar resposta a les preguntes de molta gent que vol saber com es fa un pessebre o un diorama, i demostrar que tothom qui vulgui pot entrar en aquest món de forma molt didàctica, que no és tan complicat com pot semblar. Entre els professors i els alumnes s’acaba fent un bon equip per fer bones obres d’art”, explica a Tornaveu el president de l’entitat organitzadora, l’Abel Plana. La idea és ensenyar la sala de màquines dels pessebres i atraure l’atenció de potencials nous pessebristes.

Ara  bé, està assegurat el relleu generacional en aquest món, aparentment poc atractiu per als joves? L’Abel té 33 anys i en fa dotze que presideix l’associació de pessebristes de Ciutat Vella, i no és l’únic jove: “En general la cultura popular sempre necessita una renovació, però els responsables d’impulsar-la hem de ser sobretot les entitats mirant d’adaptar-nos als nous temps. Per sort a la nostra associació tenim gent gran amb experiència, gent de mitjana edat i també joves. Aquesta combinació intergeneracional ens dóna esperança”, comenta l’Abel.

“Avui tothom posa l’arbre de Nadal a casa, però no tothom posa el pessebre. Per què? Cal ser catòlic i practicant per posar-lo? No, jo no soc religiós, però ho faig per tradició. I aquí crec que és la via per on hem d’incidir, destacar el vessant de tradició catalana per atraure més gent, una tradició i un art molt de casa nostra”, reflexiona el president de l’entitat a Tornaveu.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article