Notícia

Un segle de l’Orquestra Pau Casals, compromís social i cultural

El Museu de la Música de Barcelona acull l’exposició '100 anys de l’Orquestra Pau Casals', coproduïda per la Fundació Pau Casals

El mestre Pau Casals dirigint un assaig l'any 1964
El mestre Pau Casals dirigint un assaig l'any 1964

El 13 d’octubre de 1920, l’Orquestra Pau Casals (OPC) oferia el seu primer concert al Palau de la Música de Barcelona. L’experiència va acabar amb l’esclat de la Guerra Civil, però la llavor estava posada, aquella orquestra seria un dels reptes més fructífers de la vida artística i professional del compositor. Gràcies als concerts celebrats al Palau, es van poder escoltar per primera vegada a Barcelona grans obres de la història de la música.

“Si fins ara he estat feliç tocant el violoncel, quina felicitat quan tingui el més gran de tots els instruments, l’orquestra!”, va expressar Pau Casals, considerat un dels músics més rellevants a escala mundial del segle XX. El seu equip simfònic reconegut internacionalment va convertir la capital de Catalunya en punt de trobada dels millors directors i solistes del moment.

Aquest llegat és que vol recollir l’exposició 100 anys de l’Orquestra Pau Casals, coproduïda per la Fundació Pau Casals i el Museu de la Música de Barcelona, que es podrà visitar fins al 18 de juliol del 2021 tant al museu barceloní com al Museu Pau Casals del Vendrell. Ens convida a recórrer la història i l’impacte musical que va suposar la creació de l’orquestra a través dels nombrosos documents, programes de concerts i partitures que s’han conservat al Fons Pau Casals de la Fundació Pau Casals, dipositats a l’Arxiu Nacional de Catalunya, i dels fons que es conserven a la Biblioteca de Catalunya, al CEDOC, a l’Arxiu Històric del Gran Teatre del Liceu, l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona, entre altres, i que mostren la intensa activitat que va tenir l’orquestra. A més, l’exposició compta amb documents audiovisuals de gran valor recopilats per la Fundació Pau Casals.

L’exposició ha estat comissariada per Núria Ballester, directora del Museu Pau Casals, juntament amb un comitè assessor format pel director del Museu de la Música, Jaume Ayats, el musicòleg Bernard Meillat i el director de la Fundació Pau Casals, Jordi Pardo, i ha comptat amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona, Acción Cultural Española i l’Ajuntament del Vendrell.

 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article