Notícia

Falcons de Barcelona, un recorregut per una dècada a Ciutat Vella

Exposició a la Casa dels Entremesos fins al 2 de desembre de les actuacions més emblemàtiques al centre de la ciutat

Castells i Falcons
Els Falcons de Barcelona actuant davant de la catedral de la ciutat
Els Falcons de Barcelona actuant davant de la catedral de la ciutat

Periodista - Equip de redacció Ens de l'Associacionisme Cultural Català

Falcons de Barcelona celebra una dècada de celebracions als carrers de Ciutat Vella amb una exposició fotogràfica a la Casa dels Entremesos, que es pot visitar fins al 2 de desembre i que recorre les figures més emblemàtiques que la colla ha aconseguit i els balls més significatius.

Si bé la colla va néixer oficialment l’any 2003, no és fins al 2010 que pren els carrers del centre de la ciutat amb matinades, cercavila infantil, cercavila amb colles convidades i exhibició falconera, i de tant en tant, un concert. Els actes, com es pot veure a l’exposició, s’han celebrat en diferents espais emblemàtics del centre de la ciutat: la plaça de Sant Jaume, el pla de la Seu, la plaça de Ramon Berenguer III, el Mercat de Santa Caterina i el Mercat del Born, entre d’altres.

I què mostren les fotografies? Les grans figures i fites assolides en aquesta dècada de Diades a Ciutat Vella: El primer Ventall de 3 l’any 2011, la primera Escala de 9 l’any 2012, la primera Escala Doble de 7 amb pilar l’any 2014, la primera Escala de 9 conjunta del món falconer amb els Falcons de Vilafranca el 2015, el primer Avet de 9 aconseguit per una colla falconera el 2016, i els dos Pilars de 4 aixecats per sota nets i girat del 2016. Les imatges també recorden altres figures aconseguides com les Pires, Tripires, Piràmides, Vols, Serra, Quàdrigues o Planxes. I com no, el ball del Niku, fet en dues ocasions, i la participació dels imprescindibles músics de la colla.

Més enllà de Ciutat Vella, la colla és activa a tota la ciutat i és ja un referent del món de la cultura popular en tots els racons de Barcelona. “La nostra presència en la vida cultural de la ciutat és molt activa, no només en les festes de ciutat sinó també en les festes de barri o ciutat en les que participem”, explica a Tornaveu el relacions públiques de la colla, Jordi Cercós. De fet, com explica, l’arrelament a la ciutat està consolidat: Participem en la cercavila del Corpus, el 2012 vam entrar a formar part d'un dels balls del Toc d'Inici de les Festes de la Mercè, on vam dissenyar una figura a 4 vents per l'ocasió anomenada Trèvol, i el 2019 vam ser acceptats per entrar a format part del Seguici Popular de Barcelona i actuant amb la resta d'elements del seguici”.

L’exposició, però, arriba en un moment agredolç per les restriccions que imposa la lluita contra la pandèmia, que deixa els Falcons, “per tercera vegada” sense sortir al carrer. En Jordi explica “en un futur immediat volem poder tornar a fer actuacions de Falcons, perquè enguany amb la pandèmia ha sigut un any difícil sense la nostra activitat principal”. I tornar al 100%: “Volem recuperar el nostre nivell i els nostres màxims en l'àmbit de figures, per torna a poder-les exhibir el nostre públic”.

Falcons de Barcelona és l'única colla falconera de la ciutat, i segueix una tradició que arrenca el primer terç del segle XX a les comarques del Penedès, Garraf i Anoia. Des del 2009 disposa de seu pròpia a la Casa dels Entremesos, on fa els assaigs a l'estiu, i a l'hivern ho fa a l'institut Príncep de Viana. Els membres dels Falcons de Barcelona han actuat per tot el territori català i també al País Basc i a Polònia, amb camisa i pantalons blancs, com totes les altres colles, però amb una faixa de color vermell i l'escut a la camisa.

Els Falcons de Barcelona construeixen les figures més habituals, com la pira, l’escala de nou i el vol de tres, però també n'han introduïdes de noves, amb una elaboració més complexa, com ara l’avet, l’escala caminada o el paó. Tenen una mascota oficial, el Nikulau, conegut també per Niku o Niku Nilku, que s'encarrega de convocar els falconers. És una peça d’animació infantil feta de fibra de vidre, resina i cartó pedra que també els acompanya i els amenitza les actuacions.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article