Notícia

Educació sexual i llenguatge inclusiu, eixos de la jornada castellera d’equitat

La Coordinadora ofereix el 28 de novembre dos tallers virtuals per formar les colles en aspectes clau de l’equitat de gènere

Castells i Falcons
Castelleres vilafranquines desmuntant una construcció
Castelleres vilafranquines desmuntant una construcció

D’uns anys ençà, la societat duu a terme un procés de reflexió en tots els àmbits sobre la igualtat de gènere i la no discriminació. S’ha avançat molt pel que fa a l’àmbit normatiu, però en el terreny pràctic encara queda molt camp per córrer. En la política i en el món empresarial, però també en el lleure i l’associacionisme.

Justament, per aprofundir en l’equitat i fer visible el paper de la dona, la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya organitza per al pròxim 28 de novembre la II Jornada d’Equitat, en aquesta ocasió, virtual i amb inscripció prèvia, que ja es pot fer a través del web de la Coordinadora. Malgrat que les dones són el 40% de la comunitat castellera de Catalunya, només un 35% de les colles tenen una presidenta, i només un 17% una cap de Colla. Són dades de l'informe ‘El paper de la dona en les estructures de poder de les colles castelleres’ elaborat pel Centre de Prospectiva i Anàlisi dels Castells (CEPAC) i l’Observatori de la Igualtat de la Universitat Rovira i Virgili.

Però més enllà dels càrrecs de responsabilitat, les colles castelleres afronten, com tota la societat, un munt de reptes en l’àmbit de l’equitat. “Es considera que el món casteller és molt segur i un entorn amable per a la dona, i sí, però també tenim discriminació i altres problemes que hem de saber canalitzar i resoldre, com el masclisme i les agressions”, explica a Tornaveu la Cristina Sánchez, directora de la Coordinadora Colles Castelleres Catalunya. Aquesta jornada, com relata la Cristina, “vol donar resposta a les necessitats de les colles de tenir un espai de trobada i intercanvi d’experiències, i sobretot, com un espai per trobar i compartir maneres d’afrontar problemes que puguin sorgir en aquest àmbit. És a dir, com ha gestionat una colla un cas d’assetjament pot servir a una altra colla per si s’hi troba”.

La jornada permet “fer aflorar i visualitzar situacions que estan invisibilitzades per diverses raons”, i tot plegat, amb una formació a través de dos tallers, que si bé tracten una temàtica aplicable a moltes associacions, s’adapta per al món casteller. El primer taller serà sobre l’educació sexual en espais de lleure, impartit pel Centre Jove d’atenció a la sexualitat. “És evident que l’activitat d’oci en el món casteller és diferent, per exemple, d’una discoteca, però tenim gent de moltes edats i cal un enfocament específic”, aclareix la directora de la Coordinadora, que també creu que si sorgeix un problema d’assetjament a menors en el món casteller “cal posar-hi atenció especial perquè hi ha barrejades moltes edats”.

I un segon taller que es dedicarà al llenguatge inclusiu, a càrrec de El Far Cooperatiu. “Partirem dels mateixos exemples de les colles, perquè no és només parlar en masculí o en femení, sinó utilitzar un llenguatge amb què tothom s’hi senti representat i inclòs”, explica la Cristina.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article