Notícia

17,2 milions d’euros d’ajuts per al món cultural per pal·liar els efectes de la Covid

La consellera Àngels Ponsa insisteix que “la cultura és segura i és essencial”

Associacionisme
Celebración de la 9a Mostra de Cors de Clavé el passat 19 de setembre
Celebración de la 9a Mostra de Cors de Clavé el passat 19 de setembre | Federació de Cors de Clavé

Cultura tindrà una partida extraordinària de 17,2 milions d’euros en ajuts al sector cultural per pal·liar els efectes de la crisi generada per la Covid. Aquest matí la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, i el secretari general de Cultura, Lluís Baulenas, han explicat en roda de premsa en què consisteix aquest paquet global de mesures econòmiques -algunes d’elles ja s’havien anunciat en els darrers dies- que s’aplicaran durant el mes de novembre. Ponsa ha insistit que “la cultura és segura i és essencial”, i ha volgut fer un reconeixement al sector cultural perquè “han fet les coses bé”.

Dins d’aquestes mesures, hi ha el primer paquet dajudes per import de 8,4 milions d’euros que el Govern va anunciar a principis de setmana. Es tracta de dues línies de subvencions per a persones, empreses i entitats del sector cultural afectades especialment per les conseqüències econòmiques de la crisi sanitària.

Una primera línia de subvencions, de l’Institut Català de les Empreses Culturals, té per objecte compensar les despeses de funcionament de les empreses i entitats culturals durant la crisi sanitària provocada per la pandèmia. L’import és de 4,7 milions d’euros i hi poden optar a les empreses i les entitats privades sense afany de lucre amb domicili social a Catalunya.

L’altra línia, de l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural, és per import de 3,7 milions d’euros i té per objecte compensar les pèrdues per la cancel·lació d’espectacles i activitats culturals. Hi poden optar els treballadors autònoms, societats civils i mercantils, i entitats privades sense ànim de lucre, que el seu àmbit d’actuació principal tingui incidència a Catalunya, que realitzen activitats professionals, artístiques i tècniques remunerades, i també les entitats sense ànim de lucre amb domicili a Catalunya que organitzen activitats culturals.

Una altra mesura consisteix en prestacions directes a professionals de la cultura (professionals i tècnics de les arts escèniques, visuals, música i audiovisual i altres activitats culturals suspeses per la crisi sanitària) per valor de 3,6 milions d’euros. Es podran acollir a aquest ajut de 750 euros al mes aquells qui hagin tingut ingressos fins a 18.555 euros entre gener i setembre.

Juntament amb aquestes mesures, hi ha un altre paquet d’ajuts diversos: per a despeses estructurals i de funcionament en equipaments culturals participats per la Generalitat (2,1 milions d’euros); per a despeses d’estructura i per a la programació estable (2 milions d’euros); per cancel·lació de concerts o festivals de música (500.000 euros) i de suport tecnològic pel coneixement de la llengua (500.000 euros).

Finalment, per tal d’agilitzar el procediment i la concessió dels ajusts, es posa en marxa la bústia d’acompanyament Cultura respon (en el web del Departament de Cultura) a la qual s'hi podrà adreçar qualsevol per persona per “preguntar tots els seus dubtes o neguits, tant sobre el tema dels ajuts com de les mesures del PROCICAT”.

Tota la informació en aquest enllaç.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article