Notícia

Josep Fornés publica 'El Tió de Nadal: orígens i tradició'

El llibre forma part de la col·lecció dedicada a la cultura popular de Farell Editors

Reflexió
Soca d'olivera fent de tió
Soca d'olivera fent de tió | Viquipèdia

Periodista - Equip de redacció Ens de l'Associacionisme Cultural Català

“Si hi ha una tradició de Nadal que fascina per la seva relació amb els cultes antics, és la del tió. La vinculació amb el culte a l’arbre, el foc i els avantpassats la fa especialment complexa i rica en significats”. Així s’expressa l’antropòleg Josep Fornés, autor d’El Tió de Nadal: orígens i tradicions, en el vídeo promocional de l’obra, ja està a la venda

La proposta que ens ofereix Fornés no era senzilla. Presentar, en poc més de les cent pàgines que té cada llibre la col·lecció Cultura Popular de Farell Editors, una visió panoràmica sobre el tió. Només sobre el tió? No, d'alguna manera, com apunta la cita que encapçala l’article, tot i que aquest és el protagonista de l’obra, també és una excusa per abordar molts altres temes: les celebracions paganes, els costums de la llar relacionades amb el foc (que recorden els estudis de Ramon Violant a principis dels anys cinquanta), els esmentats cultes a l’arbre, o bé les memòries d’infantesa de la generació que era canalla entre finals del segle XIX i el primer terç del segle XX. 

Per aconseguir estructurar tota aquesta informació, l’obra es divideix en tres àmbits: la descripció dels cultes i rituals antics; una extensa relació de testimonis sobre la celebració del tió a nombroses comarques de la geografia catalana; i finalment, una reflexió sobre les pràctiques etnològiques contemporànies, com ara les cagades col·lectives (en escoles o places públiques) i la progressiva humanització del tronc.

Com a apèndixs, el llibre també incorpora una mostra paremiològica de dites, refranys i proverbis, una desena d’endevinalles recollides per Joan Amades, i també una breu explicació d’allò més interessant sobre el significat que tenia el tió en les antigues cultures. Així, tot i que es tracta d’una recerca només subjecta a hipòtesis, Fornés apunta els significats que podien tenir les pràctiques rituals relacionades amb el foc en les civilitzacions remotes: com a reminiscència d’antics cultes solars, com a cerimònia per afavorir la collita, com a remei per evitar afeccions a la pell, com a element de purificació, com a element per prevenir plagues i pestilències, com a element de protector de la casa...

La llista de coms que podríem afegir en aquesta enumeració seria llarguíssima. Pel format del llibre, Fornés no pot aprofundir en totes les connotacions del tió com segurament hauria desitjat, però sí que ens ofereix una introducció molt completa i transversal sobre el ritual.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article