Notícia

Les rondalles de sempre, vistes amb ulls del segle XXI

Es publica ‘Rondalles inoblidables de les terres de parla catalana: Els contes més populars de les tradicions valenciana, balear i catalana’(Ed.Grata Lectura)

Reflexió
escenificació del conjunt de rondalles presentades al llibre
escenificació del conjunt de rondalles presentades al llibre

“Vam començar els treballs d'aquest llibre fa més de cinc anys. Ens preguntàvem si es pot parlar de rondalles catalanes, i en el cas que la resposta fos afirmativa, volíem saber si a Catalunya quedaven bones rondalles en català. La desmemòria personal, així com el batibull editorial al voltant d'aquest gènere al nostre país, eren les causes del personal desassossec. Després de la feinada, les respostes a les preguntes són que sí. Amb una mica d'humor podem dir que les rondalles catalanes "existeixen", i que n'hi ha de molt bones!”, així explica a Tornaveu com es va gestar el llibre Rondalles inoblidables de les terres de parla catalana: Els contes més populars de les tradicions valenciana, balear i catalana (Ed.Grata Lectura) el seu autor, Narcís Clotet.

L’obra vol ser un recull significatiu de les més destacades rondalles catalanes, “vistes des de la talaia del segle XXI”. En concret, selecciona les 28 rondalles catalanes per no oblidar adaptades per llegir, escoltar i gaudir. “D'entrada, per destriar entre tantes versions i versionetes, calia fer una selecció amb l'ajut de les darreres aportacions de lingüistes i antropòlegs que han establert una tipologia de la rondallística mundial. Calia classificar els contes per poder seleccionar els més interessants de cada tipologia. A més, havíem de trobar les rondalles més populars, aquelles que han impactat d'una forma més fonda entre la gent de Catalunya, durant els darrers cent anys”, explica l’autor. I en la tria s’han apartat aquells contes que resultaven summament masclistes i desconsiderats amb les dones, “perquè la nostra mirada sobre el món ha canviat. Els contes també canvien i s'adapten a la nova moralitat”.

Les rondalles s’acompanyen amb les il·lustracions de l’Oncle i amb una proposta de temps de lectura i una breu frase que provoca la curiositat per la lectura. El llibre pretén ser un recull significatiu, clarificador i ordenat de contes populars molt arrelats a l'àmbit català durant els darrers cent cinquanta anys, com Espigueta de Mill, El gall Peric, La filla del carboner, Les tres preguntes, En Joan de l'Ós, La flor de panical, En Filoseta, la Mula d'en Figueta, El ferrer, L'anellet, En Patufet o L'ermità i la rata.

 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article