Notícia

La Festa del Flabiol d’Arbúcies s’adapta a la pandèmia

Concerts, audicions de sardanes i col·loquis per vindicar el flabiol i la música tradicional

Festes i festivalsMúsica tradicional
La Festa del Flabiol es concentra en un dia i redueix les activitats I Ajuntament d'Arbúcies
La Festa del Flabiol es concentra en un dia i redueix les activitats I Ajuntament d'Arbúcies

Diumenge 8 de novembre el so del flabiol tornarà a omplir els carrers, racons i places d’Arbúcies. Serà amb ocasió de la 36a edició d’una festa que celebra el aquest patrimoni musicològic popular i que ret homenatge als flabiolaires. Enguany, però, serà una celebració reduïda a un sol dia i amb menys activitats, però no faltaran els actes principals, com el gran concert de flabiols i la peça conjunta o l’audició de sardanes.

El flabiol és un dels instruments més antics i representatius de la música popular catalana, sorgit segurament dels pastors de muntanya que ells mateixos es confeccionaven. Arbúcies va ser el centre d’una tradició molt arrelada, especialment entre el 1885 al 1950. Els balls flabiolaires estaven molt vinculats a una forma de vida que va anar desapareixent als anys 80, mentre que els de tradició oral van continuar treballant en l’acompanyament del seguici festiu. Vindicar i celebrar aquest patrimoni és l’objectiu de la festa, que convida des de fa més de trenta anys als flabiolaires i amics de la música tradicional a compartir melodies i experiències.

Enguany la pandèmia ha obligat a modificar el programa i adaptar-lo a les mesures de restricció. Les activitats s’han concentrat en un sol dia, i cal fer inscripció prèvia per participar-hi. La festa començarà a les 10.30h amb els Flabiols al carrer, i continuarà al migdia a la Plaça de la Vila, amb al Gran Concert de Flabiols i la interpretació de la peça conjunta, que enguany serà un ball de nyacres, en homenatge a Cristina Barceló, peça clau en la recuperació de les danses tradicionals, traspassada la primavera passada.

Per la tarda, la Sala d’actes de les Naus Ayats acollirà els XXI Col·loquis del flabiol, que tornarà a reunir intèrprets, estudiosos, luthiers i docents. El programa finalitzarà amb una audició de sardanes, a Can Cassó, amb la Cobla dels Lluïsos de Taradell i Jordi León, Bernat Castillejo, Salvador Coll, Jordi Figaró i Xavi Torrent.     

Tot i les limitacions (moltes altres activitats habituals, com la Castanyada, l’Escola de joves flabiolaires, la Cercavila, les parades de lutiers o el dinar comunitari han hagut d’anular-se),  l’Ajuntament d’Arbúcies ha volgut tirar endavant la festa que celebra la música tradicional i reivindicar la cultura segura.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article