Notícia

Joves compositors musiquen les darreres hores del president Companys

S’han composat sis peces pel documental ‘Lluís Companys. 80 anys de l'assassinat d'un president’, impulsat per la Comissió de la Dignitat

Sardanes
Enguany es commemora el 80è aniversari de l'assasssinat del president Companys
Enguany es commemora el 80è aniversari de l'assasssinat del president Companys

La Comissió de la Dignitat ha promogut el documental Lluís Companys. 80 anys de l'assassinat d'un president, per commemorar i denunciar l'assassinat del president Companys el 15 d’octubre de 1940 en mans del règim franquista. El documental s’articula entorn de sis peces de joves compositors i compositores catalans, que ressegueix els principals moments dels darrers mesos de la vida de Companys. Des de la detenció i empresonament a París a la Santé, passant per Madrid fins a Barcelona amb la seva estada al castell, el judici, el testament i el camí fins al lloc de l'afusellament

La música està enllaçada pel fil del relat històric amb la intervenció de destacats actors i actrius catalans que interpreten diversos personatges. El documental s’ha fet gràcies col·laboració econòmica de moltes persones i entitats i de professionals de tota mena que hi han participat desinteressadament.

Les sis peces compostes especialment per al documental són aquestes:

Prisión de la Santé. Laia Vallès.

Real Casa de Correos de Madrid. Joaquim Rabasseda.

El fossar de Santa Eulàlia. Arnau Tordera.

Testament. Laura Casaponsa.

A dos quarts de set. Daniel Fígols.

Per Catalunya. Eduard Resina

 

A tall d’exemple, El fossar de Santa Eulàlia, obra d’Arnau Tordera, líder del grup de música Obeses, és rellevant perquè Tordera, ferm defensor de la sardana i la música per a cobla, va introduir el seu so en un dels seus primers discs, i va guanyar el Premi Teresa Rebull amb el tenora Magí Canyelles. “La composició de noves peces per a cobla per part de destacats autors del panorama musical, aliens al nostre sector, és una molt bona notícia per difondre la sonoritat de la cobla i arribar a nous públics”, remarquen des de la Confederació Sardanista de Catalunya.

De fet, el documental comença amb la peça Trencadís, interpretada per la Coral Sant Jordi-Ciutat de Barcelona. També s'han il·lustrat els espais narratius amb música de Carles Santos, de Jaume Paissa, músic català exiliat a Argentina que va interpretar peces orquestrals seves el 1940 en el primer acte d'homenatge al món a Lluís Companys que es va fer al Casal català de Buenos. També s'inclou altres la Mort i marxa fúnebre de Sigfrid. Richard Wagner interpretada per l'orquestra de l'Esmuc.

La Comissió de la Dignitat també va ser la impulsora de la campanya 'Música per a la llibertat de Catalunya' per aportar escalf als presos polítics i defensar la república catalana des del moviment cultural català.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article