Notícia

Un viatge als rituals de pas: el cicle vital a les tradicions religioses

Comença un nou cicle d’activitats organitzat pel Museu Etnològic i de Cultures del Món (MUEC) i l’Oficina d'Afers Religiosos, de caràcter virtual

Reflexió
Màscara associada a un ritual de pas
Màscara associada a un ritual de pas | Museu Etnològic i de les Cultures del Món de Barcelona

Com naixem, com vivim i sobretot, com morim. Les cultures i les religions del món viuen els moments vitals amb intensitat, i són un reflex de la concepció del cicle vital diferent. Festes, rituals, cerimònies... El naixement, el pas a l’edat adulta, l’entrada a la comunitat, el matrimoni o la mort són canvis destacats en la vida de les persones que les diferents tradicions religioses sacralitzen o celebren. I com es viu des de l’islam, el judaisme, el cristianisme catòlic i el sikhisme? Ho podem descobrir participant al cicle d’activitats organitzat pel Museu Etnològic i de Cultures del Món (MUEC) i l’Oficina d’Afers Religiosos que arrenca aquest dimecres 28 d’octubre

El Museu Etnològic i de Cultures del Món (MUEC) mostra els objectes que ens apropen a la diversitat cultural, religiosa i artística de societats d’àmbits geogràfics molt diversos: Àfrica, Àsia, Amèrica i Oceania. En aquest sentit, la col·laboració amb l’Oficina d’Afers Religiosos de l’Ajuntament de Barcelona pretén connectar la pluralitat religiosa de la Barcelona present amb les peces procedents d’arreu del món a través d’un tema transversal a moltes d’elles, per entendre també com l’antropologia social estudia i concep les religions a través del concepte de rituals de pas.

Degut a la pandèmia, les sessions seran en línia i tindran una durada de 45 minuts. Aquest dimecres a les 18 h  serà el torn de La recitació de l’adhân i el ritual de l’aqîqa al nounat» (islam) a càrrec d’Aminah Akram, estudiant d’educació infantil, activista musulmana, presidenta de Minhaj Diàleg (Minhaj ul’Quran Espanya), i secretària de CoopHalal. Dimecres 4 de novembre, El bar mitsvà i el bat mitsvà, el pas d’infant a adult (judaisme), a càrrec d’Igal Entenberg, responsable d’educació i joventut de la Comunitat Jueva Atid de Catalunya des de fa tres anys.

Dimecres 11 de novembre El matrimoni, el sagrament de la unió (cristianisme catòlic) a càrrec de Salvador Manich i Anna Vallès, responsables de grups de diàleg prematrimonial del Centre de Preparació al Matrimoni de Barcelona. Dimecres 18 de novembre Baisakhi o l’entrada a la comunitat khalsa, el compromís amb la fe (sikhisme), a càrrec de Parminder Kaur, membre de la comunitat sikh de Barcelona i participant del Grup AUDIR Jove. Per poder assistir a les activitats en línia, cal enviar un correu electrònic a oar@bcn.cat, facilitant el nom, els cognoms i el correu electrònic.

I el darrer dia de les sessions serà el dia 25, amb dues sessions guiades pel Museu Etnològic i de Cultures del Món, a les 16 h i a les 17.30 h. A través d’una selecció de peces del museu, s’oferirà un recorregut transversal per Àfrica, Oceania, Àsia i Amèrica, per conèixer rituals de diferents pobles i cultures. Cal fer la reserva i el pagament en línia al web del museu (2 euros) indicant la sessió a la qual es vol assistir.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article