Notícia

El joc i l’esport tradicional tornen a l’Escola Iocus 2020

La Covid-19 va obligar a ajornar la tradicional edició d’estiu, que enguany se celebrarà al Berguedà del 23 i al 25 d’octubre

Joc Tradicional
Llançament en una partida de Bitlles de 6
Llançament en una partida de Bitlles de 6

El joc no és només cosa de nens. És, de fet, un patrimoni cultural i històric de gran valor que cal preservar i fer valdre i difondre. És en aquest context que naixia l’Escola Iocus, un espai de reflexió al voltant del joc i l’esport popular i tradicional adreçat als adults, que enguany, malgrat la Covid-19, celebrarà la seva VIII edició. No serà una escola d’estiu, però la “valentia” de l’organització, l’associació Companyia de Jocs L’Anònima, jocs i esports tradicionals, ha permès oferir una escola de format més reduït entre el 23 i el 25 d’octubre.

“A l’estiu ho vam intentar fins al darrer moment, però les restriccions de la Covid no ho van fer possible. Havíem de fer-ho al Vendrell en un alberg de la Generalitat durant cinc dies, i ara serà en dues cases de turisme rural al Berguedà (Olvan), amb 6 places en cada casa i amb treball separat”, assenyala a Tornaveu en Víctor Baroja, president de l’entitat organitzadora. Malgrat que les restriccions es podran fer algunes activitats les dotze persones inscrites a l’aire lliure, amb mascareta i complint tots els requeriments de distanciament social. “Reduïm el programa i l’aforament, però mantenim l’essència de l’escola, amb el taller de cançó improvisada, que no deixa de ser jugar amb la veu, un joc de rol i els jocs tradicionals i de taula”, confirma Baroja. Tampoc no hi faltarà un joc de misteri

Inclosa en el Campus de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya, l’escola d’estiu s’adreça a professionals de l’ensenyament: mestres d’educació infantil, primària i secundària, d’universitat i de règim especial, així com animadors socioculturals. Enguany, amb només dotze places, però amb els mateixos objectius de sempre: Oferir recursos per a aplicar el joc i deport en diferents contextos; difondre el patrimoni lúdic d’arrel tradicional catalana; mostrar experiències i bones pràctiques lúdiques i construir materials de joc.

L’edició d’enguany està dedicada a Giovanni ‘Gianni’ Rodari (1920-1980, Itàlia) en ocasió del centenari del seu naixement. Escriptor i pedagog italià especialitzat en tallers sobre la comèdia infantil i juvenil, amb importants aportacions en el camp de la renovació educativa.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article