Notícia

La tradició oral del Priorat, protagonista de la Fonoteca de Música Tradicional Catalana

Es presenta un nou volum de la col·lecció discogràfica, ‘El Priorat. Cançons i tonades de la tradició oral’

Música tradicional
Les cançons agruoades en aquests treballs van ser recollides entre 1885 i 1992.
Les cançons agruoades en aquests treballs van ser recollides entre 1885 i 1992.

La Fonoteca de Música Tradicional Catalana (FMTC), un programa que es du a terme des de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura, suma in nou volum de la seva col·lecció discogràfica. Es tracta de El Priorat. Cançons i tonades de la tradició oral, una edició que recull cançons i tonades populars anònimes que han esdevingut tradicionals. Es presenten aplegades en diferents capítols temàtics: comunicació, treball, rituals de la vida i el curs de l'any, institucions i lleure.

A més, uns estudis de context acompanyen el contingut musical, entre els quals cal assenyalar una aproximació molt completa sobre la història de la recerca del cançoner popular al Priorat feta per Salvador Palomar, del Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria "Carrutxa" de Reus; uns comentaris lingüístics i lexicogràfics a partir dels fonogrames obtinguts en els treballs de camp, estudis que han elaborat els lingüistes Josep Moran i Montserrat Alegre; uns comentaris etnomusicològics sobre el repertori enregistrat de Ramon Vilar, i una mostra dels diaris de camp utilitzats pels recercadors.

Com explica Ramon Vilar i Herms, de la Fonoteca de Música Tradicional Catalana, l’origen dels documents sonors prové d’un treball de camp sistemàtic que es va fer per part de la FMTC des de 1985 fins a 1992 en un nombre important de poblacions del Priorat. Hi havia 3.000 documents sonors, i se n’han seleccionat i editat 263. El volum es pot comprar en línia i consta de tres CD d’àudio i un llibre, a un preu de 30 euros. Amb aquest volum, i ja en són 17 en el conjunt de la col·lecció, la Fonoteca de Música Tradicional Catalana ens ofereix un capítol més del ric patrimoni etnomusical de Catalunya.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article