Notícia

La memòria oral, un testimoni vital per a la cultura popular

Se celebren la 13a edició de les Jornades i Tallers de Memòria Oral, organitzats per l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial fins el juny del 2021

Patrimoni Immaterial
Entre el 25 de setembre i el 3 d'octubre, el Centre d'Estudis de la Muntanya de Montserrat organitza les jornades 'De la terra a la roca. Matonaires i vides pagesos als pobles de Montserrat'
Entre el 25 de setembre i el 3 d'octubre, el Centre d'Estudis de la Muntanya de Montserrat organitza les jornades 'De la terra a la roca. Matonaires i vides pagesos als pobles de Montserrat'

En els darrers temps, el testimoni directe de la gent ha esdevingut una de les fonts d’informació més valuoses per als investigadors socials, i en aquest sentit, la recerca a escala local ha estat singularment una de les grans beneficiades per aquest procés d’extensió. L’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial presenta per tretzè any consecutiu un seguit d’experiències que han tingut lloc a partir d’iniciatives proposades per les entitats que en formen part, oferint als ciutadans un recorregut al llarg del territori per conèixer les vivències i el testimoni de persones anònimes, al mateix temps personals i representatives del batec de la nostra societat. Un programa extens que s’allargarà fins al juny del 2021.

A tall d’exemple, fins al maig del 2021 es pot gaudir de diversos tallers de memòria oral al Centre d’Estudis de les Garrigues, a El Cogul, buscant identitats geogràfiques i culturals en aquest territori. L’objectiu és recollir informació sobre el festeig a les Garrigues, més concretament, el paper de les dones al Cogul, la figura de l’hereu, d’on venen les dones que són de fora i on es troben les dones del Cogul.

Una altra proposta són les jornades De la terra a la roca. Matonaires i vides pageses als pobles de Montserrat, que tindran lloc el 25 de setembre i el 3 d’octubre al Centre d’Estudis de la Muntanya de Montserrat. Es tracta d’una investigació històrica i etnogràfica que ha donat fruit a un documental etnogràfic que s’endinsa en la història de l’economia de subsistència agrària als pobles que envolten Montserrat.

També hi ha propostes de memòria més recent, com és el cas de Desvetllem la memòria de la pàgina de Facebook “Som de Manlleu”. Han aparegut fotografies molt interessants de la història de Manlleu que s’haurien de conservar en un fons públic, i és aquesta memòria la que es tractarà en diverses jornades a partir del 20 d’octubre.

El 30 de novembre a Esterri d’Àneu se celebrarà una jornada sobre la terrissa al Pirineu, sorgida arran de les diverses recerques i estudis sobre la terrissa del Pirineu actualment en curs. S’hi treballaran aspectes com la metodologia de la recerca oral, l’establiment de contactes entre investigadors, els mètodes de documentació, etc. L’objectiu d’aquesta jornada també és activar una línia de coordinació que ajudi, en un futur, a treballar conjuntament l’àmbit de l’estudi i la recuperació de la terrissa del Pirineu.

Ja el 23 de gener del 2021, a Torroella de Montgrí se celebrarà la jornada Fer de Músic. Projecte de recuperació de la memòria oral dels músics de les cobles orquestres. En aquest acte al Museu de la Mediterrània es presentaran les gravacions dutes a terme l’any 2020 i es farà una petita taula rodona, que reflexionarà sobre el món dels músics de les cobles orquestres.

 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article