Notícia

Continua la persecució judicial contra el còmic 'On és l’Estel·la?'

Dos editors de Comanegra tornen a ser citats a declarar el 3 de novembre per un cas d’injúries

Reflexió
L'Estat espanyol continua el procés judicial contra el dibuixant de còmic mallorquí Toni Galmés i contra els editors del còmic
L'Estat espanyol continua el procés judicial contra el dibuixant de còmic mallorquí Toni Galmés i contra els editors del còmic

Aquest còmic és una obra en la qual la protagonista apareix com un testimoni privilegiat de les jornades multitudinàries dels últims temps entorn del dret d'autodeterminació, entre les quals, les grans manifestacions de la Diada, l'escorcoll d'impremtes, el 20-S, l'1 d'octubre, un dia al Piolín i la manifestació de Brussel·les. Un argument inofensiu en qualsevol democràcia, però que a Espanya ha despertat la ràbia d’alguns col·lectius, que han apuntat contra l’editorial i l’autor.

L'editorial Comanegra ha anunciat que els dos editors han estat citats a declarar davant d’un jutge. “Teníem esperances que el procés contra l'Estel·la i la llibertat de creació hagués acabat. Amb la patacada del Coronavirus pensàvem que el 2020 ja en tenia prou de fer la punyeta. Però aquí els tenim. El despropòsit continua... Els nostres editors, Joan Sala Torrent i Jordi Puig Ferrer, acaben de rebre, justament avui, una nova citació judicial per declarar en un cas d'injúries pel llibre 'On és l'Estel·la?' El 3 de novembre continua un judici que no hauria d'haver començat”. Des de l'editorial també han recordat “que no fem llibres per ofendre ningú. Que la sàtira és un bé comú i un símptoma de salut democràtica. Que la llibertat de creació i la circulació de publicacions com On és l’Estel·la? no poden ser perseguides”.

La persecució judicial va començar ja el 2019, quan diversos sindicats policials van dur als tribunals la publicació i van demanar la censura del llibre, considerant que era una ofensa per als cossos policials. Un jutjat de Mallorca es va declarar incompetent per jutjar el cas el gener del 2020 i va arxivar una de les causes obertes contra l’autor del còmic. Però ara l’ofensiva continua oberta contra els editors.

 

L’Estel·la se’n va de festa

El setembre de 2019, Toni Galmés i l’editorial Comanegra van publicar un nou llibre sobre les aventures de l’Estel·la. A On és l’Estel·la? Festes i tradicions catalanes, la protagonista s’amaga entre Carnestoltes, Sant Jordi, una trobada d’havaneres, cercaviles, festes majors... Com en el cas de primer volum, el llibre inclou bones dosis d’humor i sàtira i està farcit de moltes referències a l’actualitat sociocultural.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article