Notícia
De muntanyes que ballen a la Barcelona més singular i festiva
Al setembre arrenca amb la Fira del Llibre del Pirineu i la Setmana del Llibre en Català de Barcelona
ReflexióEnguany, la fi de l’estiu i les vacances i la tornada al que anomenem nova normalitat se’ns farà menys costa amunt, almenys per a tots els lletraferits. Del 4 al 6 de setembre arriba la 24a Fira del Llibre del Pirineu a Organyà i del 9 al 13, la 38a Setmana del Llibre en Català a Barcelona. Ambdues cites tindran un format més reduït que altres anys (tant en participants com en activitats) i adaptat a les mesures sanitàries, però tornaran a ser un punt de trobada dels autors i autores amb el seu públic. Entre les novetats literàries, hi destaquen llibres sobre les llegendes dels Pirineus i sobre les festes més singulars barcelonines.
Llegendes i éssers mitològics dels Pirineus
L’escriptora Irene Solà, autora de Canto jo i la muntanya balla –un dels fenòmens literaris d’aquesta temporada, a més de premi Anagrama de Novel·la 2019–, serà la convidada de la Fira del Llibre del Pirineu. L’escriptora hi recull i reinventa el folklore i la cultura popular del Pirineu i el Prepirineu, poblat per la pagesia, bruixes, dones d’aigua i altres personatges mitològics que mai han tingut veu i sempre han estat explicades des de la visió masculina.
Les llegendes dels Pirineus són també les protagonistes de dues altres novetats que es presentaran a Organyà. A Les rondalles del Peirot. Llegendes de les muntanyes del port del Cantó (Edicions Sidillà, 2020), Gerard Canals recull la rica tradició de llegendes d’aquest pas muntanyós i aïllat entre les conques del Segre i de la Noguera Pallaresa, on també hi apareixen bruixes, gnoms, ossos i llops, entre molts altres éssers. I A Pirineu Màgic. Llegendes (El Farell, 2019), Francesc Roma repassa els grans mites situats en aquesta serralada, vinculant-los a un espai geogràfic concret.
Recorregut per les festes i tradicions de Catalunya i Barcelona
La cultura popular i les festes catalanes i barcelonines tindran un espai destacat a la Setmana, que enguany se celebrarà en el Moll de la Fusta i combinarà les propostes presencials amb una programació en línia que es podrà seguir des de qualsevol punt del territori.
Entre les recomanacions, destaquem Per què celebrem...? L’origen de 100 festes populars (Albertí Editor, 2019), on Albert Vidal convida a un viatge per un centenar de celebracions i festes majors d’arreu de Catalunya, des de la Dansa de la Mort, les fogueres de Sant Joan o la festa dels traginers.
Singulars de les festes barcelonines (El Cep i la Nansa 2020) repassa el fantàstic i inesgotable món de les celebracions més singulars de la ciutat i dels seus barris, els trabucaires i les danses, els gegants i capgrossos, els canons i molt més.
Per als lectors més joves, l’Abecedari de la Festa Major (El Cep i la Nansa 2020) convida als lectors infantils a descobrir les festes d’una forma divertida.
A més de les presentacions literàries, hi haurà converses sobre les tradicions, conta-contes sobre cultura popular, i diversos itineraris per diversos barris per descobrir la història, la cuina, les llegendes i les dones més desconegudes de la ciutat.
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari
Atenció: com la majoria de webs, utilitzem cookies (galetes), tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística de la vostra navegació i oferir-vos un servei personalitzat. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu l'ús. Més informació
Associacionisme Bestiari i Imatgeria Cant coral Castells i Falcons Catifaires Diables i dimonis Esbarts dansaires Festes i festivals Gegants Joc Tradicional Música tradicional Pastorets Patrimoni Immaterial Pessebristes Puntaires Sardanes Societats musicals Teatre Trabucaires Tres tombs Reflexió
Segueix-nos
Connecta amb nosaltres