Notícia

Mig segle fent torres humanes a Barcelona

Es publica ‘Barcelona. Terra de Castells’, que recull la història de la colla castellera degana de la ciutat

AssociacionismeReflexió
Mig segle fent torres humanes a Barcelona
Mig segle fent torres humanes a Barcelona

Fundada l’any 1969 per aficionats procedents del Penedès i alguns integrants de l’antic Cos de Castellers de Ballets de Catalunya, la colla dels Castellers de Barcelona començava a escalar el cel de la ciutat. Primer, amb dificultats i amb fites modestes, però amb el pas dels anys i amb molt d’esforç, fent construccions importants com el dos de set, el quatre de vuit o el pilar de sis carregat a finals dels setanta.

Fins que l’any 1995, els castellers de la ciutat assoleixen dues grans fites: la torre de vuit amb folre –el seu primer castell folrat– i el cinc de vuit, carregat en dues ocasions, a Cornellà de Llobregat i a Terrassa. I tres anys després, va arribar el primer castell de nou: un quatre de nou amb folre. Progressivament, els Castellers de Barcelona s’han consolidat i han exhibit les seves construccions humanes no només a Catalunya, sinó també en moltes ciutats europees. Un esforç físic, però també de defensa de valors, que els han valgut distincions com la Creu de Sant Jordi de la Generalitat, la Medalla d'Honor de l'Ajuntament de Barcelona i el premi Sant Martí del Districte de Sant Martí.

Per posar en valor aquest patrimoni forjat al llarg de mig segle de vida, surt al carrer el llibre Barcelona. Terra de Castells, que recull la història de la colla castellera degana de la ciutat, que també fa un repàs a la tradició castellera de la ciutat d’ençà de la primera referència de castells a la ciutat l’any 1807. Al llibre hi trobareu des dels llocs que han visitat i les colles castelleres que han anat apadrinant fins a la inclusió de la dona a la colla, que va oferir l’oportunitat de fer més i millors castells. També s’hi explica que la colla va ser la primera totalment amateur, en un context amb castellers que cobraven i canalla que pidolava recompenses per les cases.

La segona part del llibre és un recorregut per la ciutat a través de cinquanta pilars fets en cinquanta espais emblemàtics, en què s’hi poden veure castells realitzats en llocs curiosos com la Finca Güell, el MNAC, el Parc del Laberint d’Horta, la Torre de Collserola, la Font Màgica, el Pati dels Tarongers, el Saló de Cent, el Park Güell, la Casa de les Punxes, la Casa Batlló, el Turó de la Rovira, el Camp Nou i l’Hotel W. També n’hi ha en espais més tradicionalment castellers, com ara la plaça de Sant Jaume, el Monument als Castellers, la plaça del Rei, la plaça de Catalunya, la Sagrada Família o la Rambla.

La publicació està editada per l’Ajuntament de Barcelona, amb text de Raimon Cervera i Dani Cortijo, i concepte i coordinació fotogràfica de Roberta Esteves i ja es pot trobar a les llibreries de la ciutat.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article