Notícia

En marxa el museu virtual de les falles del Pirineu

Prometheus Museum pretén facilitar a la comunitat fallaire una plataforma interactiva per mantenir viu l’esperit de la festa malgrat el coronavirus

Prometheus Museum estarà en ple rendiment a finals del 2021
Prometheus Museum estarà en ple rendiment a finals del 2021 | Prometheus Museum

El foc és un element socialitzador. Clau en moltes festes, al voltant del foc es produeixen relacions socials i es transmet la cultura popular d’un poble. Però què passa quan una pandèmia tot ho atura? La festa és un moment important de la vida dels pobles pirinencs: l’arribada de l’estiu, la continuïtat del temps i de les generacions, la identitat local, el temps de l’amor...

El foc reforça els vincles socials i enforteix els lligams de pertinència i identitat dels pobles pirinencs. I són justament tots aquests valors els que ofereixen les falles del Pirineu, i que ara es poden gaudir de forma virtual gràcies al projecte Prometheus Museum, un museu virtual que recull la festa de les falles per tal de facilitar a la comunitat fallaire una plataforma interactiva que contribueixi a mantenir l'esperit festiu viu, atesa la incidència de la Covid-19.

Aquest petit museu compta amb diferents espais expositius sobre la festa; un mapa interactiu on es poden buscar els diferents pobles fallaires; un museu per a infants, on hi ha lectures i jocs relacionats amb les falles; i una secció en què, a través de les xarxes socials i l'ús d’etiquetes, es van recollint les aportacions de la comunitat fallaire. De fet, el projecte de museu virtual ja estava sobre la taula, però la pandèmia l’ha accelerat. El museu virtual, que estarà en ple rendiment a finals del 2021, no serà ni un lloc web ni un recull de documentació, sinó un espai participatiu on preservar la festa i donar-li continuïtat. I és que els impulsors del museu tenen clar que, si bé la festa només es pot viure a cada poble, a la plaça del poble on es viuen totes les emocions, l'espai virtual potser n'ajudarà a la preservació.

El museu virtual està impulsat pel Govern d'Andorra, la Generalitat de Catalunya, el Conselh Generau d'Aran, el Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, el CIRDOC, la UPVD, la UB, i la Càtedra Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus de la UdL. Prometheus pretén contribuir a la continuïtat del reconeixement de les falles dels Pirineus com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la Unesco, que va inscriure la festa en les seves llistes l’1 de desembre de 2015 a proposta de la candidatura encapçalada per Andorra, i amb l'adhesió d'Espanya i França.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article