Notícia

Una exposició sobre Juli Garreta i les sardanes, al Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols

La mostra és un avançament del programa de la capitalitat de la sardana 2021

SardanesReflexió
A partir de l'1 de juliol l'exposició obre tots els dies de la setmana / Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols
A partir de l'1 de juliol l'exposició obre tots els dies de la setmana / Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols

La pandèmia del coronavirus va obligar a ajornar per a l’any vinent el programa d’activitats de la capitalitat de la sardana 2020, i entre les quals destacava l’exposició sobre el fill més il·lustre Sant Feliu de Guíxols i el sardanista més universal. Ara amb el desconfinament i el retorn a la normalitat, el Museu d’Història ha volgut reprogramar i obrir les portes a l’exposició, que es podrà visitar durant tot l’estiu. La mostra s’ha adaptat a la nova situació i molts dels continguts que havien de ser interactius es poden consultar de en línia.

Després de dos mesos i mig de portes tancades, el Museu d’Història ja s’ha retrobat amb els seus visitants i els guixolencs més matinadors ja han pogut visitar l’exposició 'Juli Garreta, el paisatge fet música'. La mostra proposa un recorregut històric per la sardana, des del seu origen amb el contrapàs, fins a les formacions i l’activitat sardanista de Sant Feliu, i passant pels diferents instruments de cobla. També s’hi poden escoltar sardanes, gravades pels alumnes de l’Energia Cobla de l’Escola de Música de Palafrugell.

Un dels protagonistes és, per descomptat,  Juli Garreta (1875-1925), del qual l’exposició espera trencar alguns dels mites que l’acompanyen, com el seu suposat autoaprenentatge o el fet de “no haver viatjat prou”, expliquen des del museu.

L’exposició havia de ser altament interactiva però per evitar l’ús de pantalles tàctils aquests continguts són accessibles a través dels recursos virtuals que el Museu ofereix, setmanalment des del confinament, a la seva web. També, per garantir la seguretat sanitària, les visites són amb l'aforament limitat i s'ha adoptat totes les mesures de prevenció corresponents. Durant aquest mes, l’exposició ha tingut un horari limitat (de divendres i cap de setmana) però a partir de l’1 de juliol amplia els horaris i es podrà visitar també entre setmana (de dilluns a divendres, de 17 a 20.30h, caps de setmana de 11-14h i 17-20,30h).

L’exposició compta amb l'assessorament del conegut tenora, músic, compositor i estudiós Jordi Molina i la implicació de l’Agrupació d’Amics de la Sardana de Sant Feliu de Guíxols i el préstec i donació d’altres museus, així com de particulars.

Des del Museu asseguren que l’objectiu és que la mostra sigui “una alenada d’aire fresc després d’un llarg temps de confinament” i que es converteixi en “un retorn a la cultura com a punt trobada social, la reivindicació del paisatge guixolenc com a font d'inspiració i creativitat”.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article