Tornaveu
Més espais a l’aire lliure i noves dates, en el Dansàneu 2020

El ballarí, coreògraf i Premi Nacional de Cultural Roberto Olivan inaugurarà el festival el 23 d’agost a l’església de Santa Maria, a Esclarre, considerat el centre espiritual de les Valls d’Àneu. Ho farà amb l’espectacle INFERNO V.I.P., una proposta de solo i de caràcter reflexiu i de la qual ahir es va poder veure un avançament, durant la presentació del festival que es va fer al Museu Nacional d’Art de Catalunya de Barcelona.

Estrenes ad hoc i noms propis

El Dansàneu convida als artistes a portar actuacions fetes expressament per al festival o amb alguna adaptació o singularitat en la seva representació a les Valls d’Àneu. Així, a més de l’espectacle de Roberto Olivan, es podrán veure la proposta de Les Impuxibles Des-espera, cinc peces musicals que combinaran el ball d’Ariadna Peya i Marc Soler i la música de la pianista Clara Peya, en una adaptació del seu disc AA (Analogia de l’A-mort, 2019, Satélite K), o Ovidi 25, una producció del festival Barnasants en la seva 25a edició i per recordar els 25 anys d’Ovidi Montllor, a càrrec de la companyia d’arrel Factoria Mascaró.

Altres espectacles destacats seran la fusió inèdita de la ballarina Montserrat Selma amb la música d’El Petit de Cal Eril; la proposta de circ contemporani i música d’arrel a càrrec de Nilak i Arnau Obiols, a l’espai el MónNatura Pirineus (les Planes de Son), o l’espectacle de la companyia de dansa Factoria Mascaró al costat del grup de polifonia vocal masculina La Nova Euterpe, inspirat en l’art romànic. Teia, un solo de circ íntim de Júlia Farrero, amb les falles pirinenques com a ànima del projecte, tancarà una setmana de festival el 30 d’agost a la Plaça de l’església.

En el Dansàneu també estaran noms propis de la música d’arrel com el duet Criatures de Marçal Ramon i Ivó Jordà, les Marala Trio a Esterri d’Àneu, el duet de música tradicional Daura, l’Orquestrina Trama i la mescla de música tradicional i dansa contemporània que signa la ballarina basca Nerea Martínez amb l’espectacle Biraka.

Nous espais i nous formats

Les principals novetats d’enguany són també els recintes. Per tal d’adaptar la programació a les mesures sanitàries i de protecció que garanteixin la seguretat dels artistes i públic, es recuperaran espais de gran format com el recinte firal d’Esterri d’Àneu i se n’incorporen de nous com el Castell de València d’Àneu (Alt Àneu), el Jardí de Gallimó (al nucli urbà d’Esterri) o l’excepcional església de Sant Víctor a Saurí (Sort), sumant d’aquesta manera una subseu ubicada a la Vall d’Àssua.

L’edició d’aquest 2020 també presentarà un nou un cicle dedicat al cinema etnológic, amb l’estrena absoluta de dos documentals produïts pel Consell Cultural de les Valls d’Àneu i que tindrà lloc al batedor de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, que acaba de ser reconegut amb la Creu de Sant Jordi.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa