Notícia

Ha mort Joan Novell, ànima del Corpus badaloní

Novell era secretari de la Federació Catalana de Catifaires

Catifaires
Joan Novell en plena elaboració d'una catifa
Joan Novell en plena elaboració d'una catifa

Aquest dimarts, la cultura popular badalonina s’ha aixecat de dol, amb la notícia de la mort de  Joan Novell i Duran, víctima del coronavirus.  La Federació Catalana de Catifaires (FCC), entitat del qual Novell n’era secretari, ha fet un comunicat anunciant el traspàs d’un “home vinculat a l’associacionisme i a la cultura popular, molt bona persona, dedicat al servei dels altres”.

Novell era una persona molt estimada pels col·lectius de cultura popular de Badalona. El seu paper va ser fonamental en la constitució de l’Associació Catifaires de Dalt Vila de Badalona, el gener de 2014, on ha exercit la presidència des de llavors. Des d’aquesta responsabilitat, l’any 2015 va assistir a la prestigiosa Inforiata de  Noto, cita que va aprofitar per a divulgar internacionalment el folklore de la seva ciutat. Novell també va implicar-se decididament en el conjunt d’activitats de celebració del Corpus a Badalona i en la celebració de la Festa del Badiu. Més enllà de l’àmbit folklòric, també estava vinculat amb l’Associació de Veïns Dalt la Vila, a través de la qual va canalitzar el seu compromís en la dignificació del barri.

Novell també és reconegut per la qualitat en els dissenys de les seves catifes. A tall d’exemple, l’any passat es va responsabilitzar de la catifa que la FCC va presentar a la IV Trobada Internacional de Catifaires de Bueu o de l’obra Patrons de Catalunya, cultura popular, art i tradició, confeccionada al Palau de la Generalitat de Catalunya.

Múltiples autoritats i personalitats públiques de Badalona han volgut expressar el seu condol per la mort de Condol. L’Ajuntament de Badalona, a través del perfil Twitter  específic de cultura, ha destacat que Novell era “una persona compromesa amb la cultura popular de la nostra ciutat, i un gran amic i persona”. L’exalcaldessa Maria Dolors Sabaté ha manifestat que és “difícil i trist d’imaginar la vida participativa, comunitària, la cultura al carrer, sense tu”. El també regidor Oriol Lladó, fins fa un any Diputat de Cultura de la Diputació de Barcelona, ha destacat que Novell “va ajudar a revitalitzar i a obrir una tradició molt bonica”. Finalment, el president d’Òmnium Cultural, Marcel de les Ríos, ha subratllat la seva tasca com a “activista veïnal i home compromès amb la cultura popular de Badalona”.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article