Notícia

El cant coral català prepara el retorn als assajos

Les federacions de cant coral de Catalunya treballen en un protocol sanitari per reprendre les activitats amb seguretat

Cant coral
El Cor Jove Nacional de Catalunya 2019 durant el confinament.
El Cor Jove Nacional de Catalunya 2019 durant el confinament. | MCC

Quan podrem tornar a cantar? És la pregunta que ara s’estan fent les més de set-centes corals i prop de trenta mil cantaires que hi ha arreu de Catalunya. La veu cantada emet a l’aire més partícules i a més distància que la parlada, i cantar en grup comporta, inevitablement, la reunió de moltes persones. Per això, les federacions catalanes han presentat un Pla de Prevenció de Riscos, que pretén garantir la tornada a les activitats amb seguretat quan acabi el confinament.

Assajos a partir del setembre de 2020, amb mesures especials, i concerts amb públic a partir de la primavera de l’any vinent. Aquestes són les dates que plantegen les entitats corals i que es recullen en el protocol sanitari que han impulsat la Federació Catalana d’Entitats Corals (FCEC) i el Moviment Coral Català (MCC). El document, que estableix una sèrie de mesures per protegir cantaires, directors, pianistes i músics en la tornada a les activitats, s’ha presentat a la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme i Acció Culturals, qui l’ha traslladat al PROCICAT per a la seva aprovació.

Retorn gradual

Des de l’inici del confinament, els cors s’han reunit telemàticament per assajar. I s’aconsella continuar així fins que estigui el document aprovat i es tinguin més dades científiques. Si algun cor vol organitzar alguna activitat aquest estiu, s’haurà d’estudiar de manera individual la seva viabilitat.

El retorn serà voluntari i progressiu, de forma que es convocarà els cantaires en grups reduïts, que s’aniran ampliant a mida que s’avanci en el temps. Per això, es continuarà funcionant parcialment de forma telemàtica, per aquelles persones que no siguin convocades aquell dia, o per ser persones sensibles o per les que decideixin no assistir-hi.

Mascaretes i distància física

En els assajos, els i les cantaires segurament hauran de dur mascareta, tant per a l’accés com per cantar. També l’hauran de portar altres persones que hi assisteixin: director, pianista, etc., als quals també se’ls recomanarà dur pantalla facial o ulleres de protecció.

Igualment, el protocol estableix la necessitat de mantenir la distància física durant els assajos: 1,5 metres de separació mínima lateral i 2 metres entre les files. Com molts locals on assagen les corals són petits i poc ventilats, per poder complir amb aquesta mesura s’aconsella trobar altres espais grans o cantar a l’aire lliure.

A més, la junta del cor designarà una persona del mateix cor, preferiblement professional de la sanitat, per portar el control de les mesures de prevenció i higiene de la infecció, preparar la sala d’assaig i marcar l’espai individual que ha d’ocupar cada cantaire.

El protocol es preveu que pugi presentar-se la primera setmana de juny i a partir d’ell s’elaborarà una guia més senzilla i pràctica per als cantaires. A banda del document, actualment s’està fent una enquesta entre totes les entitats corals per tal de conèixer la incidència que ha tingut la COVID-19.

Comentaris

Rossend
Aixo sera tan llarc , que sera la mort de les petites corals de pobles
En resposta a Rossend
Bibianna Bossa Barcelona
2.

No home no!!!
Hi tornarem tot@s!
Ànims!!!

Rossend Olerdola
1.

Aixo sera tan llarc , que sera la mort de les petites corals de pobles

Comenta aquest article