Notícia

El dia de l’associacionisme cultural: del carrer a Internet

La celebració del DASC podrà seguir-se a través del canal YouTube del Departament de Cultura

Associacionisme
L'any 2014, la Generalitat de Catalunya va declarar el 4 de juny com a Dia de l'Associacionisme Cultural
L'any 2014, la Generalitat de Catalunya va declarar el 4 de juny com a Dia de l'Associacionisme Cultural

El 4 de juny de 1864 arrencava el quart Festival Euterpe, organitzat en format concurs per la Societat Coral Euterpe, sota la direcció general de Josep Anselm Clavé. Aquell festival, que va durar tres dies, va representar el moment de màxima esplendor del moviment coral d’en Clavé, i es va convertir en una cita clau per a la cultura popular catalana i el moviment associatiu. El 2014, la Generalitat de Catalunya va declarar el 4 de juny Dia de l’Associacionisme Cultural (DASC), amb l’objectiu de fer valdre el pes i la força de l’associacionisme cultural català.

Enguany, però, la situació excepcional de pandèmia de COVID-19 i les mesures de confinament decretades han obligat a repensar la jornada i a oferir una alternativa virtual per no deixar passar la commemoració. L'acte institucional del DASC 2020, organitzat per la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, es podrà seguir al canal de Youtube del Departament de Cultura (culturacatalunya) i, com succeeix des del 2015, servirà per exhibir la vitalitat del sector de la cultura popular i homenatjar totes les entitats, persones associades i participants que la fan possible 365 dies a l’any.

El programa de l’acte institucional inclou la commemoració del 50è aniversari de la mort de Josep Carner amb un espectacle de dansa de l'Esbart Ciutat amb ventalls procedents del fons Joan Amades del Centre de Documentació de Cultura Popular inspirat en el poema "Vida i miracles d'una ginestera", recitat per Antoni Serés. També es commemorarà el 125è aniversari del naixement de Palmira Jaquetti, amb el poema "Tinc una ala a cada mà", recitat per Manel Barceló. També es farà la tradicional entrega de diplomes, en aquest cas virtual, per a les entitats que celebren aniversaris destacats.

Pel que fa a la jornada de portes obertes als equipaments culturals associatius i a les entitats, que permetia al gran públic conèixer de primera mà la feina que fan diàriament les persones que treballen en l’àmbit de la cultura popular –ateneus, casals, casinos, orfeons, locals castellers o altres equipaments culturals gestionats per associacions–, no es podrà dur a terme, però en el seu lloc les entitats proposaran activitats per fer des de casa.  #DASC2020 i #DASCaCasa són les etiquetes proposades per a la difusió de les activitats a les xarxes socials. Tal com explica el departament de Cultura de la Generalitat a Tornaveu, “les entitats poden inscriure les activitats a través d'un formulari accessible des del web. Hi tenen cabuda activitats ja registrades o en streaming. En els pròxims dies en farem publicitat a l'agenda cultural a l'apartat entitats i amb l'etiqueta #culturapopularacasa”.

Podeu consultar el programa de les entitats en aquest enllaç.

 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article