Notícia

Ha mort Francesc Puertas, president fundador de la Federació d’Ateneus

Puertas va assumir la presidència de la FAC entre 1983 i 1985

Associacionisme
Francesc Puertas va morir el 2 d'abril a l'edat de 63 anys
Francesc Puertas va morir el 2 d'abril a l'edat de 63 anys

Francesc Puertas, president fundador de la Federació d’Ateneus de Catalunya (FAC), va morir a Igualada el dijous 2 d’abril víctima del coronavirus. Puertas va assumir aquesta responsabilitat, que exerciria fins a 1985, en el III Congrés d’Ateneus de Catalunya, celebrat el 30 d’abril i l’1 de maig de 1983 a instàncies del Departament de Cultura. Segons Pere Baltà, director del Servei de Promoció Cultural de la Generalitat de Catalunya entre 1980 i 1985, fou una figura capaç de sumar complicitats i una peça clau en l’estructuració legal de la FAC.

El polític Salvador Esteve subratlla el compromís de Puertas amb Martorell, la seva vila natal, i concretament amb l’ateneu El Progrés del qual fou president entre 1979 i 1983. “Durant el seu mandat, l’entitat va dinamitzar-se i va aconseguir alliberar-se del domini franquista”, recorda l’històric alcalde de la ciutat. Malgrat que Puertas va instal·lar-se a Igualada, on desenvoluparia la seva trajectòria professional, exercint fins i tot la direcció d’importants capçaleres com La Veu de l’Anoia o L’Extra, Esteve apunta que sempre seguiria vinculat a Martorell, sobretot a través de l’emissora municipal i del Patronat de la Cavalcada de Reis. Una vinculació amb la cultura popular que mantindria, anys més tard, com a membre de la Confraria de la Vinyala, entitat gastronòmica ubicada a Òdena que contribuiria a constituir l’any 2010.

Pep Morella, actual president de la FAC, avança que l’acte de lliurament de la 31a edició dels Premis Ateneus, prevista a finals d’any, “serà una bona oportunitat per retre l’homenatge que es mereix Francesc Puertas”.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article