Notícia

La riquesa de l’associacionisme cultural, a debat al XII Congrés de la CCEPC

El congrés se celebrarà a Reus i Tarragona el 6 i 7 de novembre

Associacionisme
Ball de nans a la Festa Major d'El Vendrell
Ball de nans a la Festa Major d'El Vendrell

Quin paper i quin impacte ha tingut l’associacionisme cultural en la producció, recepció i divulgació de la cultura en l’àmbit dels Països Catalans des del segle XIX fins avui? Com s’han conformat els sentiments identitaris, tant en l’àmbit local com general, que han permès la col·laboració o la confrontació amb qualsevol forma de poder i han construït espais de relació i sociabilitat?

Són algunes de les preguntes que es plantejaran al XII Congrés de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana (CCEPC) se celebrarà els dies 6 i 7 de novembre de 2020 entre Tarragona i Reus, sota el títol Associacionisme cultural: entre el mosaic i les xarxes. Organitzat per la CCEPC, l’Institut Ramon Muntaner, el Centre de Lectura de Reus i la Universitat Rovira i Virgili, aquest congrés aprofundeix en el fet que en totes les societats, les associacions, sigui quin sigui el grau de reconeixement públic i la forma jurídica que prenguin, han representat una importantíssima forma de vertebració de la vida col·lectiva, en tots els àmbits: polític, econòmic, social i cultural.

En aquest context, el congrés es converteix en una “molt bona ocasió per entendre la importància de les xarxes culturals, creades arran del mosaic d’associacions existents al territori, els quals juguen un paper determinant per al nostre futur cultural, social i polític”, explica l’organització, que ja ha avançat que el congrés treballarà en tres eixos temàtics:

Associacionisme cultura, identitats i coneixement: Aportació de l'associacionisme cultural a la conformació d'identitats diverses i al coneixement. Relació de l'associacionisme cultural i el patrimoni material i immaterial, la història, la llengua, l'educació i la formació, les identitats territorials i socials ...

Associacionisme cultural i poders: Relació de col·laboració i/o de confrontació, o d'inhibició, de l'associacionisme cultural vers els poders polítics, religiosos, econòmics i socials. Relacions canviants en l'espai i en el temps.

Associacionisme cultural i sociabilitat: El paper de l'associacionisme cultural en la sociabilitat, la socialització, les relacions socials en els àmbits locals i comarcals, la construcció de ciutadanies i de comunitats. Tant a partir de la tasca d'associacions culturals concretes, analitzades en un temps i un espai concrets, com trajectòries en un mateix espai, o de diverses entitats en un espai local concret.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article