Notícia

La Banda Municipal d'Alcanar, Montserrat Pujolar i Aire Nou de Bao, Creus de Sant Jordi 2020

L'Ecomuseu de les Valls d'Àneu, Jordi Fàbregas i l'Orfeó Nova Solsona també han estat reconeguts amb aquesta distinció que atorga la Generalitat de Catalunya

La Banda Municipal d'Alcanar celebra el seu 175è aniversari aquest 2020.
La Banda Municipal d'Alcanar celebra el seu 175è aniversari aquest 2020. | Wikimedia Commons

El govern de la Generalitat de Catalunya ha destacat a 30 personalitats i 15 entitats amb la Creu de Sant Jordi per la seva feina en la defensa de la identitat catalana o en l'activisme cívic i cultural. Un total de cinc distincions han estat lliurades a persones i entitats que acrediten una forta trajectòria en la promoció de la cultura popular i l'associacionisme cultural. Són la Banda Municipal de Música d'Alcanar, la pianista i compositora de sardanes Montserrat Pujolar, el músic i activista cultural Jordi Fàbregas, l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu, Aire Nou de Bao i l'Orfeó Nova Solsona. En el cas de l'elecció de les persones guardonades, s'han preservat els criteris de paritat en matèria de gènere i de representació territorial.

La Banda Municipal de Música d'Alcanar, que celebrà el seu 175è aniversari aquest any, ha estat reconeguda amb la Creu de Sant Jordi pel seu servei incondicional a la cultura popular i per la tasca feta per la conservació del patrimoni musical de les Terres de l'Ebre i de Catalunya.

La ripollesa Montserrat Pujolar ha esdevingut la primera dona compositora de sardanes en rebre aquesta distinció, i ha estat guardonada per la seva contribució al món de la sardana i per la seva aportació com a promotora i difusora de la cultura catalana, dins i fora de Catalunya. La seva obra més popular és Amb l'esperit vibrant, però també ha compost diverses sardanes dedicades a Ripoll, entre les quals destaquen A Sant Eudald i 50 i endavant. 

En motiu dels 25 anys de l'entitat, la Generalitat de Catalunya també ha reconegut la tasca desenvolupada per Aire Nou de Bao, “pel seu quart de segle de compromís infatigable amb la llengua i la cultura catalanes a la comarca del Rosselló”.

Amb una llarga trajectòria dedicada a la música popular i tradicional catalana, el músic i activista Jordi Fàbregas ha estat guardonat amb la Creu de Sant Jordi per la seva tasca de recuperació de la música tradicional i pel seu paper clau en la fundació i consolidació de nombrosos festivals i de diferents grups musicals d'arrel tradicional.

La feina feta per part de l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu per recuperar, restituir i difondre l'etnografia de les Valls d'Àneu i de la resta del Pallars també ha estat reconeguda públicament. Amb més de 25 anys de vida, l'Ecomuseu permet de conèixer millor la realitat natural i cultural del territori aneuenc i les transformacions que s'hi han anat produïnt.

L'Orfeó Nova Solsona, que celebra el seu centenari aquest any, també forma part de les 15 entitats que han rebut la Creu de Sant Jordi 2020 per la seva contribució a la propagació dels ideals cívics, ètics i estètics de la música coral.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article