Notícia

L'Any Palmira Jaquetti ofereix un recorregut sonor pel territori

Jaquetti va participar en les campanyes de recerca de l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya

Enguany es commemora el 125è aniversari del naixement de Palmira Jacquetti
Enguany es commemora el 125è aniversari del naixement de Palmira Jacquetti

Va ser una de les moltes dones que, des d’un anonimat encara vigent, van contribuir a millorar el nivell cultural del país a partir de les seves inquietuds musicals, literàries, pedagògiques i humanístiques en general.

Palmira Jaquetti Isant (Barcelona, 1895 - Els Monjos, 1963), escriptora i recol·lectora de cançons per al 'Cançoner Popular de Catalunya’, va recórrer la geografia catalana durant els anys 1920 en recerca de melodies i lletres tradicionals, i va alternar la vessant folklòrica amb la labor educativa i poètica, una tasca que la Generalitat vol reconèixer en l’Any Palmira Jaquetti en el 125è aniversari del seu naixement.

El departament de Cultura ha impulsat una programació per donar a conèixer la seva tasca cultural amb una proposta interessant: recórrer una vintena de comarques com el Ripollès, la Vall d’Aran, l’Alt Urgell o el Baix Camp, on l'escriptora va dur a terme el seu treball de camp. El patrimoni musical que va rescatar de l’oblit es conserva a l'Abadia de Montserrat.

Des de l'any 1925, Jaquetti va participar en les campanyes de recerca de l''Obra del Cançoner Popular de Catalunya'. Es dedicava a documentar les melodies, i el seu acompanyant, que segons l'època va ser Maria Carbó, Mercè Porta o Enric d'Aoust, es dedicava a recollir les lletres. A més de la seva aportació al cançoner, es donaran a conèixer altres facetes de la seva personalitat. La seva producció poètica, pràcticament inèdita, o la seva contribució en la sintaxi de l'aranès són algunes de les aportacions remarcables d'una dona que en l'acte d'inauguració s'ha definit com a lluitadora, constant i apassionada per la natura.

Un dels altres projectes destacats de l'Any serà una exposició itinerant per les comarques on va tenir incidència. S'inaugurarà al voltant del 21 de setembre de 2020, coincidint amb la data de naixement de l'escriptora, el 1895. També se celebraran concerts amb estrenes de l'obra musical de Jaquetti, ja que era compositora, a més de conferències i publicacions, com la biografia de l'escriptora. Està previst que alguns dels actes s'integrin en esdeveniments ja existents, com el Dansàneu al Pallars. La seva mort en accident de carretera va deixar el país orfe d’una figura del nostre patrimoni literari i etnomusicològic molt singular.

En aquest enllaç podeu trobar tota l’obra de Palmira Jaquetti.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article